Kivonná a strassburgi bíróság fennhatósága alól hazánkat a Mi Hazánk – jelentette be sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési képviselője, Dúró Dóra.
Véleményük szerint enélkül nem lehet megfékezni az iparággá vált börtönkártérítési bizniszt és az önrendelkezésünket is csorbítja ez az intézmény - fogalmazott a politikus.
Az a kormányhatározat, amely a kártérítések felfüggesztésére született, valójában csak azt tartalmazza, hogy a jogszabályok szerinti legvégső kifizetési határidőig függesszék fel a kifizetéseket. Dúró szerint ugyanúgy ki fogják fizetni ezeket az összegeket, csak más időpontban.
Az emberi jogok bíróságát megalakító egyezményhez Magyarország 1993-ban csatlakozott, de Dúró szerint az Európa Tanács főtitkárához címzett értesítésben bejelenthető felmondása. Ezzel részlegesen élt már korábban Franciaország és Törökország is, valamint Oroszország kimondta, hogy ennek az egyezmények pontjai nem lehetnek ellentétesek az orosz alkotmánnyal.
Dúró szerint megtehetné ezt úgy is Magyarország, hogy a nemzetközi szokásjog részeként is érvényben lévő egyezményben foglaltak továbbra is kötelezőek maradnának hazánk számára, ugyanakkor nem egy strassburgi bíróság ítélkezne, hanem magyar bíróságok hoznák meg ezeket a döntéseket.
A "Magyar" Helsinki bizottság előszeretett fordul a strassburgi bírósághoz, aminek az is a következménye Dúró szerint, hogy a magyar adófizetők pénzéből kellett két bangladesi "menekültnek" 10-10 000 eurót kifizetnünk, mert a tranzitzónában "nem voltak megfelelőek a körülmények".
Más témában kérdezték arról, hogy Bencsik János szerdán a Jobbikból és a párt országgyűlési képviselőcsoportjából is kilépett. Dúró Dóra azt felelte, hogy a Jobbikban elkezdett uralkodni a proletárdiktatúra, és Jakab Péter pártelnökké választása után újabb boszorkányüldözés indult. Már csak az a kérdés, hogy ki lesz az utolsó, aki majd lekapcsolja a villanyt - fogalmazott. A Mi Hazánk elnöke és elnöksége már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy akik még mindig ott vannak a Jobbikban, azok túl sokáig asszisztáltak a balliberális fordulathoz, ezért nem tudnak közösséget vállalni velük - válaszolta egy újabb felvetésre.
(Elemi.hu - MTI nyomán)