2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Már 300 ezer felett járhat az álláskeresők száma, a koronavírus hatása február óta érzékelhető

Reklám

Márciusban meredeken emelkedhetett a munkanélküliség Magyarországon a koronavírus-válság miatt, és a helyzet egyre csak romlik. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a kormány minél hamarabb minél több munkahelyet mentsen meg - írja a Portfolio.
Márciusban már 300 ezer álláskereső lehetett Magyarországon, vagyis a koronavírus-járvány hatásai miatt a magyar vállalatok azonnal leépítésbe kezdhettek. Nem csupán a leépítések, hanem a válság által azonnal érintett kis, sérülékeny vállalkozások és vállalatok csődje is szerepet játszik a munkanélküliség emelkedésében.

A hivatalos, februári statisztikák szerint 264 ezer álláskereső volt hazánkban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, miközben több mint 50 ezerrel nőtt a nyilvántartásba belépők száma, akik közül 10% első alkalommal kért segítséget. Ez azt mutatja, hogy a munkaerő-piacon már februárban halványan látszódott a negatív folyamatok kezdete, ami akkor még a kínai problémákhoz volt köthető (alapanyag- és alkatrészhiány).
Márciusban tovább romlott a helyzet, hiszen a koronavírus-járvány elérte Magyarországot is, amelynek következtében a vállalatok egy része átállt otthoni munkavégzésre, a többiek pedig vagy leállították a munkavégzést/termelést vagy csökkentették azt. Csak nagyon kevés vállalat van, amelyik a járvány előtti szint közelében tudja tartani a termelését. A koronavírus-járvány először a turizmus-vendéglátást érintette negatívan, majd begyűrűzött csaknem az összes ágazatba, ezért kezdetüket vették a szabadságolások, kényszerszabadságolások, valamint az elbocsátástok.
Hivatalos statisztika még nincs, de a kormányzati jelzések alapján márciusban legalább 30 ezer fővel növekedett a munkanélküliek száma, így a múlt hónap végén a 300 ezer főt karcolhatta az állástalanok száma. A nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív népességhez képest a februári 5,7%-ról érdemben 6% fölé kerülhetett márciusra. Ezzel 3 éves csúcsra emelkedhetett az álláskeresők aránya, és a helyzet tovább fog romlani, ugyanis a munkanélküliek létszáma több ezerrel növekszik egyik napról a másikra. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hétvégi szavai szerint naponta 4 ezer ember veszítheti el az állását. A Portfolio értékelése szerint ezen a héten akár már 320-340 ezer állástalan is lehet, hiszen a vállalatok folyamatosan bocsájtják el az embereket a zuhanó árbevételek és leállások miatt.
Zoom
A leépítések gyorsuló ütemének megakadályozása végett kulcsfontosságú, hogy a kormány mikor vezeti be "bérköltségek egy részének átvállalását" rövidített munkavégzés esetében, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt hétfőn. Az is nagy kérdés, hogy a magyar koronavírus-csomag mennyire tud a munkahelyek megtartására összpontosítani, hiszen elveszett munkahelyeket újrateremteni sokkal nehezebb, mint létezőket megvédeni.
Érdemes megjegyezni, hogy a KSH munkaerő-felmérése alapján a munkanélküliségi ráta 3,5%-os volt december és február között. Ez azonban egy 3 hónapos mozgóátlag, így várhatóan lassabban jelenik meg a munkanélküliség emelkedése, mint az NFSZ havi adataiban. A hivatal értékelése szerint a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így a hatásai egyelőre nem voltak érezhetők a hivatal munkaerő-piaci adataiban.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready