Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:54 Kiváló fiaitól veszi el az állampolgárságot a hálátlan Belgium16:33 Már a németországi szocdemek is a jobbszéltől várják a megváltást16:05 Vonat elé hajtott egy autó Szügyben - egy gyereket is kimentettek a járműből 16:01 Az öt pont teljesítéséről írt hosszú levelet Orbán Kövérnek15:21 Kínai vadászgépek kóstolgatták a tajvani légteret az amerikai miniszter látogatása alatt14:58 Puskás-musicalt mutatnak be augusztus 20-án az Erkel Színházban14:32 Mielőtt meghalt, az őrökre támadt egy dühöngő cigány a sátoraljaújhelyi börtönben - így kell mártírt csinálni belőle14:08 Belorusz elnökválasztás: a 10 százalékos Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna 13:56 Természetesen egy zsidó készíti el a világ legdrágább védőmaszkját 13:19 Országszerte folytatódik a vérszívóirtás12:51 Lemondott a libanoni igazságügyi miniszter is12:14 Forgalomcsillapítási mintaprojektnek keresztelték el a legújabb autósszívatást Geriék11:53 Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában11:36 Több mint százezer gagyi maszkot találtak egy tót kamionban Hegyeshalomnál11:12 Greg nem akar még egy Pesti úti égést: utasításokat adott az idősotthonok vezetőinek
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Külföld :: :: Hozzászólások

Már a vasárnapi holoemléknapra hangol az ET és az EB

Reklám

A "roma holokauszt áldozataira" való emlékezés kulcsszerepet játszik a társadalom széles rétegeiben táplált rasszizmus és diszkrimináció elleni küzdelemben - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az ún. roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapja alkalmából pénteken.
A strassburgi székhelyű nemzetközi szervezet honlapján közzétett közleményében az emberi jogi biztos kiemelte, a folytatódó küzdelem elengedhetetlen a "romaellenes megnyilvánulások" visszaszorítása és emberi jogaik védelme érdekében.
Zoom
Dunja Mijatovic
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus okozta világjárvány a romák fokozott sebezhetőségére, emberi jogaik sérülékenységére világított rá. A kényszerkilakoltatások, a társadalom széles rétegeiben terjedő gyűlöletbeszéd és a cigányokat célzó diszkriminatív rendőri visszaélések nem álltak le (ha Érden nem lépnek közbe a rendőrök, valóban jobban kitombolhatta volna magát további véráldozat árán a kultúrájuk - a szerk.). Ezért arra szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányait, hogy a válság idején is fordítsanak gondot a cigányok kisebbségek szükségleteire, és biztosítsanak számukra egyenlő védelmet.
A megbékélés és a bizalom előmozdítása érdekében elengedhetetlen a múlt feltárása és a vonatkozó információk megismertetése a társadalommal - tette hozzá közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
Zoom
Helena Dalli
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová jogérvényesülésért felelős biztos, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatban kiemelte: Európa erkölcsi kötelessége emlékezni a "náci időszak" minden üldözöttjére, köztük a "romákra, akik a mai napig rasszizmussal és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek".
Európának kötelessége megvédeni kisebbségeit nyitottsággal, elfogadással, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények felszámolásával. A kirekesztést az emberi méltóság tiszteletben tartásával, és a holokauszt oktatásával kell felváltani - szögezétk le.
Zoom
Von der Leyen és csapata, soraikban Dallival, de némi diverzitásdeficitet érzékelünk
Az Európai Bizottság arra szólít fel minden tagállamot, hogy tegyenek ígéretet a "romákat sújtó rasszizmus és a diszkrimináció" minden formájának megszüntetésére. Kötelezzék el magukat egy "új uniós roma stratégia" keretén belül megvalósuló befogadó társadalom kialakítása mellett, hogy általa a társadalmi igazságosság és az egyenlőség megvalósulhasson - húzták alá.
Augusztus 2. az állítólagos roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi "haláltáborban".
Holnap egy jó kis nácizós, cigánysajnáltatós tévéjátékot mutatnak be Budapesten
Tévéjáték készült a "roma holokausztról", a Darinka című filmet augusztus 1-jén szombaton, a cigánynemzetközi holonap előestéjén mutatják be a fővárosi Art+Cinemában.
A Roma Produkciós Iroda az elmúlt években a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi estekkel állít emléket az áldozatoknak - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Mint írták, klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők adaptált vallomásait halhatta a közönség.
Idén egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a pandémia miatt Darinka címmel film készült belőle Kalla Éva forgatókönyve alapján, Seres Tamás rendezésében.
A film címszereplője, Darinka egy bohóclány, aki családja vándorcirkuszában lép fel. Számos rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor "a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja". A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.
A tévéjátékban Darinkát Lovas Emília, Domonkost Orosz Ákos alakítja, a további szerepekben Fehér Tibor, Törőcsik Franciska, Kálid Artúr, Jónás Judit, Molnár Erika, Hámori Gabi, Vajdai Vilmos és Páll Zsolt, Szomora Zsolt és zenekara, valamint a Romano Glaszo csapata látható. A Darinka operatőre Varga Ádám, a producer Joka Daróczi János.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready