Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján.
Zoom
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Szijjártó bejelentette, hogy a jóindulat jeleként, látogatása alkalmával, ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak. Jelezte továbbá az ukrán külügyminiszternek, hogy magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig.
Kiemelte továbbá:
  • hat év alatt 90 milliárd forintot biztosítottunk ukrajnai fejlesztési programokhoz,
  • kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett,
  • fenntartjuk az Ukrajnába irányuló gázszállításokat,
  • biztosítjuk az ukrán állampolgárok tranzitját Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába,
  • a kelet-európai EBESZ-misszióban a magyaroké az egyik legnagyobb kontingens, s ez így marad a jövőben is.
Hozzáfűzte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar "sikertörténetté" kell tenni. "Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra" - jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról.
Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: "van reális esély" arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában "jóval szélesebb kérdés", ami nem csak a magyar kisebbséget érinti.
Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország "örömmel feloldaná" Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását. Szavai szerint ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.
Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva, közölte: ezen a két ország egy átfogó jószomszédi megállapodást szeretne tető alá hozni, amelyet a hamarosan összeülő vegyes bizottságok készítenek elő. Hozzátette, hogy amint a három vegyes bizottság - a kisebbségi, a határmenti együttműködési és az infrastrukturális - sikeresen befejezi ezt az előkészítő munkát, elhárul minden akadály a találkozó megtartása elől.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: