Írásbeli kérdést tett fel 2021. február 1-jén Ungár Péter Varga Mihály pénzügyminiszternek. Az LMP országgyűlési képviselője azt kérdezte meg, hogy annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a vendéglátóipari egységek be vannak zárva, a kaszinók miért lehetnek nyitva.
Zoom
Ungár Péter kérdésére 2020. február 16-án érkezett meg a hivatalos válasz. Varga Mihály helyett Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára bő kéthetes várakozás utána írt levelet, amely szerint
a kaszinók nem minősülnek vendéglátóipari egységnek, ezért maradhatnak nyitva.
Hogy miért nem azok, és akkor minek számítanak, az nem derül ki a válaszlevélből. Az államtitkár viszont hangsúlyozta, hogy az ország 11 kaszinójának 19 órakor be kell zárnia, ugyanúgy, mint minden üzletnek, amelyek nyitva lehetnek, és csak a járványügyi védelmi intézkedések betartásával működhetnek.
Azt ugyan nem tette hozzá a levelében a fideszes államtitkár, hogy a 11 kaszinó, amelynek működtetéséhez állami koncesszió szükséges, mind a kormánnyal igen jó viszont ápoló üzletemberek tulajdonában van. A 444 írja, hogy az öt budapesti kaszinó például az "Andy" Vajna tulajdonában lévő Las Vegas Casino Zrt. üzemeltetésében működött, amelyek a filmbiztos halála után egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz kötődő cég tulajdonában működnek tovább.
(Index nyomán)