Kihallgatta a rendőrség csütörtök este Czeglédy Csabát az egyik olyan ügyben, amely Borkai Zsolt adriai hajóútja miatt indult – tudta meg a hvg. "Sajnos nem én vagyok az ördög ügyvédje, büszke lennék rá, ha én lennék" – a kihallgatási jegyzőkönyv szerint ezt mondta a rendőröknek a meggyanúsított politikus.
A Borkai Zsolt lemondásához vezető botrány 2019 októberében robbant ki, amikor az Ördög ügyvédje nevű blogon szexvideó-részletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak – igaz, ez utóbbi információk egy része már korábban is ismert volt. Borkai ezt követően megnyerte ugyan az önkormányzati választást, és újra Győr polgármesterének választották, de rövid időn belül mennie kellett, a Fideszből kitették, a polgármesterségről lemondott.
Miután az "ördög ügyvédje" elkezdte kihozni a szaftos részleteket a hajóútról, amin Borkai és befolyásos barátai vettek részt, az érintettek zsarolás miatt feljelentés tettek a rendőrségen. A zsarolási ügyben hét ember ellen folyik nyomozás. Csütörtök este Czeglédy Csabát is kihallgatta a rendőrség.
A jegyzőkönyv szerint a nyomozók közölték Czeglédyvel, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg "Az ördög ügyvédje" nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankszámlájával fizették. A rendőrség szerint ezzel Czeglédy segítséget nyújtott abban, hogy a Facebook-oldalon megosztott weboldalakat és ezáltal a szexfelvételeket a megyei Facebook-felhasználók megismerjék, ezért őt bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétségével, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítják.
A jegyzőkönyv szerint Czeglédy a kihallgatásán azt mondta: a gyanúsítás szerinti cselekmény több okból sem tényállásszerű. A politikus arra hivatkozott, hogy a gyanúsításból sem az nem derül ki, hogy ő egy Facebook-oldalt vagy annak egy posztját hirdette, sem az, hogy mikor. Czeglédy védekezése szerint az sem derül ki a gyanúsításból, hogy posztra vonatkozik-e a hirdetés, ha viszont arra, akkor a gyanúsítás nem részletezi, hogy a posztban mely személyes adatok voltak kezelve jogosulatlanul. Czeglédy arra is hivatkozott, hogy mivel a szexuális felvételeket a weboldal kezelője hozta nyilvánosságra, így ha vissza is élt valaki személyes adatokkal, akkor azt a weboldal kezelője tette. A DK-s politikus szerint ez alapján bárkit meg lehetne gyanúsítani, aki a Facebook-oldalán megosztotta a weboldalt.
Czeglédy azt is vitatja, hogy a hajóút résztvevőit jelentős érdeksérelem érte volna. "Borkai Zsolt hiába hetyegett (...) az adriai hajózás során, tudtommal nem vált el tőle a felesége, sőt még a győriek is megválasztották polgármesternek" – mondta a politikus a kihallgatóinak, hozzátéve, hogy Borkai barátja, Rákosfalvy Zoltán továbbra is az egyik legnagyobb kaszinó koncessziós jogosultja.
Czeglédyt arról is kérdezték a rendőrök, hogy tudja-e, ki kezelte az Ördög ügyvédje weboldalakat. "Fogalmam sincs, de ha tudnám, megveregetném a vállát" – reagált erre a DK-s politikus.
Azt egy másfél éves nyomozás után tehát továbbra sem tudni, ki hozta létre és üzemeltette azt a blogot, ahova a szexfelvételek felkerültek, ahogy az sem derült ki eddig, hogy a pornóoldalakra ki töltötte fel a videókat.
Az "ördög ügyvédje" egyébként éppen a minap jelentkezett be újra a Facebook-oldalán. Azt írta: "ne a szerencsén vagy a külföldi titkosszolgálatokon múljon a fideszes gazemberek lebukása". Az ismeretlen azt állította, hogy az elmúlt egy évben 100 millió forint készpénzt gyűjtött össze, ezt pedig annak a személynek ajánlja fel, aki segít egyértelmű bizonyítékokkal lebuktatni elsősorban Szijjártó Pétert, Rogán Antalt. "De jöhet más fideszes nagykutya is. Orbánra vonatkozó adatoktól sem fogok megijedni" – teszi hozzá. Arról is írt, hogy az informátort kész akár az élete árán is megvédeni.