A Baranya megyei Pécsváradon is folyamatosan oltják az embereket, ám a tömeges tesztelés így is megdöbbentően magas, 50 százalékos pozitivitást mutat. Vannak, akik két oltás után is elkapták a fertőzést, igaz, tünetmentesen. A járvány miatt ismét bezárt a bölcsőde, még ügyeletet sem tudnak biztosítani - hangzott el az ATV Híradó riportjában.
Az egy hónappal ezelőtti tesztelés azt mutatta Pécsváradon, hogy az ellenőrzött személyek kétharmada fertőzött volt. Március végén a városban szinte folyamatosan oltották a jelentkezőket, ám úgy tűnik, a várt eredményt ez sem hozta meg.
"Jelen pillanatban lezárult ez a tesztelési sorozatunk, amelynek végeredménye – ugye korábban jeleztem, hogy egy korábbi szakaszban, egy olyan száz tesztelésig kétharmados pozitivitás volt. Most lezáródott közel kétszáz, és átlagosan ötven százalék, tehát minden második ember pozitív lett" – nyilatkozta Zádori János polgármester.
Szombaton derült ki, hogy a bölcsőde egyik munkatársa is megfertőződött. A dolgozók délután mentek volna oltásra, ezt megelőzően derült ki, hogy egyikük pozitív. "Ezután a bölcsődei dolgozók felmentek, ugyanúgy leteszteltettük magunkat, és további két pozitív teszt született ennek eredményeképp" – mondta Voglné Horváth Zsuzsanna bölcsődevezető.
Ezután már nem volt kérdés, hogy a bölcsődét be kell zárni. Azóta már a hatóságok is megtették a szükséges lépéseket: az érintettek számára karantént rendeltek el.
"Igazából, most két csoportban voltunk. Mivel mind a két csoport érintett, így mind a két csoport karanténba került, illetve azok a dolgozók, akik aznap, illetve előtte való két nappal találkoztak az érintettekkel"– folytatta a bölcsődevezető.
A bölcsőde vezetője abban bízik, hogy jövő hétfőn kinyithatnak. Közben továbbra is zajlik a tömeges tesztelés, ami meglepő eredményeket hozott: Pécsváradon több olyan ember is fertőzöttnek bizonyult, akik már két oltáson is túl vannak.
"Azon emberek is megkapták ezt a vírus, akik túl vannak már az oltáson, mind a kettőn. Illetve az is, aki decemberben bent volt, meggyógyult, és most újfent fertőzött lett" – foglalta össze a helyzetet Zádori.
A polgármester azt is elmondta, hogy a beoltott, mégis megfertőződött emberek közül senkinek nem voltak tünetei, csak a teszt mutatta ki, hogy hordozzák a vírust.