Farkas Félix "roma" nemzetiségi szószóló a "roma bátorság és ifjúság napjáról" emlékezett meg ma napirend előtt, felidézve, hogy 77 éve e napon "több mint hatezer ember állt ellen a kivégzőosztagnak az auschwitzi haláltáborban".
Semmi mást nem akartak, csak élni - fogalmazott, hozzátéve, ha csak időt nyertek is, nem túlélést, de "példát mutatnak a társadalomnak".
A szószóló arról beszélt: a "náci korszak borzalmaira" emlékeztetni, emlékezni kell, hogy "ezek a rémtettek ne ismétlődhessenek meg".
"Nemet mondunk most is a cigányellenességre, nemet mondunk az antiszemita, rasszista eszmék jelenlétére" - fogalmazott, hozzátéve, "az a Jobbik készül most kéz a kézben a szocialistákkal a választásokra, amely korábban cigányellenes megnyilatkozásokkal botránkoztatta meg a társadalmat".
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a "lehetetlennek tartott ellenállás egyik nagyszerű példájaként méltatta a 77 éve történteket", az emlékezés mellett a cselekvés, az ellenállás értékét hangsúlyozva.
Felidézte: "félmillió romát, a népcsoport négyötödét ölték meg a totalitárius rendszerek", "az elfeledett holokauszt" pedig 1982-ig kimaradt a történelemkönyvekből.
Hozzátette: Magyarország alaptörvénye védi a nemzetiségek érdekeit, értékeit. Megemlítette: a Jobbik mindmáig nem kért bocsánatot, amiért képviselői nem is olyan régen "félelmet keltettek a roma közösségben".
(MTI nyomán)