Ugyan Orbán Viktor részéről az elmúlt időszakban elhangzott, hogy amennyiben a gazdaság jól teljesít, a rendvédelmi dolgozók jövő év elején egy bizonyos 6 havi pénzt kapnak. Nos, a helyzet azért mégsem ennyire rózsás, erről beszélt nekünk Vidó Attila, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetének rendvédelmi szakpolitikusa, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének volt alelnöke.
Zoom
Fotó: Vasárnapi Hírek
Vidó beszámolt portálunknak arról, hogy már az is döbbenetes tény, hogy csak most, 2 év után ült össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanács. Viszont szerinte azon túl, hogy megették a pogácsát, megitták az ásványvizet, semmi érdemi nem történt. Leszámítva a több 10 ezer forintos útiköltséget, amennyibe ez a szakszervezeteknek kerül.
Na, de félre a viccel, nézzük, mit mondott, ajánlott fel a BM a rendvédelmi dolgozóknak – tért rá a részletekre.
Ezek az alábbiak:
  • Fizetésemelés 2020-21-ben NEM lesz.
  • A 10%-os bérpótlék beépítése a bérbe és a jövő évi tervezetbe már NEM is szerepel, de - mint mondják - dolgoznak rajta.
  • A rendvédelmi illetményalap emelésére NEM kerül sor (2008 óta 38 650 Ft).
  • Cafeteriaemelés: NEM.
  • Szolgálatinyugdíj-visszaállítás: NEM.
  • A tűzoltóknak 40 órás munkahét: NEM.
A beharangozott 6 havi pénz akkor lesz 2022 februárjában kifizetve a távolléti díj összegével, ha a gazdasági fejlődés 5,5% vagy nagyobb lesz. Amennyiben nem éri el a fejlődés az 5,5%-ot, akkor csak 2023-ban. Ezzel kapcsolatban "csendesen" az is elhangzott, hogy lehet, hogy alá kell írni valamit, ha akarod az egész pénzt, merthogy ez a 6 havi 3 évre, 2021-22-23-ra lett megígérve – fogalmazott.
De elhangzott még valami. A helyettes államtitkár úr közölte, hogy "semmi értelme tüntetni, demonstrálni, mert őket ez nem fogja meghatni"!
– Én azért, ha ott lehettem volna, akkor megkérdeztem volna tőle: nem tudja, hogy jövőre országgyűlési választások lesznek? – tette fel a kérdést Vidó.
– Mondhatnám azt is, hogy erre számítottam, merthogy az elmúlt években mindig ez történt. Egyetlenegy javaslatot vagy kérést sem fogadtak el! Akkor mire is jó ez az egész színjáték? Arra, hogy a BM elmondhatja, hogy folyamatosan egyeztettek, tárgyalnak a szakszervezetekkel. Ennek ebben a formában semmi értelme! Én már nagyon régen mondom, hogy ehhez ne asszisztáljunk – nyomatékosította.
Végezetül egy gondolat a hathavi pénzről.  Miért is "akarják" ezt adni, és nem béremelést? Mert nagy a baj a létszámmal. Tudják, hogy minden fillér jól jön a "csóró" rendvédelmi dolgozóknak. Abban bíznak, hogy mivel egyben adnak egy nagyobb összeget, így talán kevesebben szerelnek le a közeljövőben. A Mi Hazánk 50%-os béremelést szeretne a beavatkozói állomány körében, és hangsúlyozom, nem a más szférában dolgozók bérét sokalljuk, a miénket keveseljük – zárta gondolatait.
Lantos János – Kuruc.info