Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a Kormányinfón azon vélekedésének adott hangot: az ellenzéki előválasztás egy "showműsor", mely koreográfia szerint zajlik, a nyertes pedig a budapesti főpolgármester lesz.
Zoom
"A személyes adatok védelme miatt és kegyeleti okokból is problémás lenne" annak nyilvánosságra hozatala, hogy a koronavírusban elhunytak közül ki nem volt beoltva - válaszolta egy kérdésre. Megismételte: jelentősen kisebb az esélye a betegségre és az elhalálozásra az oltottaknak, vagyis az oltás hatékony védelmet jelent.
Az iskolai oltásokról szólva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: nemrég zajlott le a 12-19 évesek oltásának második köre, a korosztályba tartozók többsége megkapta a vakcinát, a pedagógusok átoltottsága 85 százalék körüli, így alapvetően nem kell iskolabezárásokkal számolni.
A Fudan Egyetemről szóló népszavazásról a minisztert azt nyilatkozta: a kabinet álláspontja, hogy akkor épül meg az egyetem, ha a budapestiek azt akarják. Szerinte az ellenzék a témát a kampány részének tekinti. A Fidesz frakcióvezetője már bejelentette a képviselőcsoport támogatását ahhoz az ellenzéki kezdeményezéshez, hogy a választás napján tartható legyen népszavazás. Megjegyezte: jelenleg nem egyértelmű a szabályozás, a tilalom egyoldalú, vagyis választási időpontra nem lehet népszavazást kitűzni, de fordítva ez nincs kimondva. Hozzátette: a nemzetközi gyakorlat is lehetőséget ad erre.
Orbán Viktor miniszterelnök szerdai csehországi látogatása kapcsán merült fel az a kérdés, lehetséges-e 51 százalékos magyar tulajdoni hányad szerzése egy cseh, katonai repülőgépeket gyártó cégben. A miniszter annyit felelt: "örülünk, ha fontos külföldi cégekben lehet magyar tulajdont szerezni".
(MTI)