Nem a város, hanem törvény tiltja a hévízi kifolyó 100 méteres körzetében a fürdőzést – mint minden más vízi műtárgy esetében is. Egy lakossági felvetésre fogalmazott így Papp Gábor polgármester a nemrégiben tartott közmeghallgatáson, leszögezve: félreértés, hogy ezt Hévíz tiltotta meg.
Zoom
Már csak azért sem lehet így - folytatta a városvezető -, mivel a vízügyi műtárgynál van a város közigazgatási határa, gyakorlatilag a zsiliptől Keszthelyhez tartozik a terület, amelynek tulajdonosa a magyar állam, vagyonkezelője a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, természetvédelmi őre pedig a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.
- Hévíznek, a nevén kívül, semmi köze a csatornához - szögezte le Papp Gábor, kiemelve: a 80-as évektől törvények írják elő, hogy vízügyi műtárgyra tilos rámenni, és az attól számított 100 méteres távolságon belül nem szabad fürdeni. - Nem szoktam és ezután sem szeretnék politikai síkra terelni városi ügyeket, de fontos leszögezni: egyes keszthelyi politikusok kezdték el terjeszteni, hogy a hévízi zsilipnél a polgármester megtiltotta a fürdőzést. Ez egészen egyszerűen nem igaz, Keszthely közigazgatási területén erre egyébként sem lenne lehetőségem.
A város első embere felelevenítette: a Covid első hullámakor többször járt ott a rendőrség munkatársaival, hogy felhívják a figyelmet a "normális viselkedésre", illetve ezt ösztönözve figyelmeztető táblát is kihelyeztek, illetve 100 kilós virágládával zárták le az odavezető utat, hogy legalább a partszakaszt megóvják az autóktól. Előbbit letépték, utóbbit terepjáróval eltolták, tette hozzá.
- Levelek tanúskodnak arról, hogy vannak, akik a parton sétálva szexuális életet élő férfiakba botlanak fényes nappal, mi több: sokan ott végzik el kis- és nagydolgukat is. A probléma abból ered, hogy tömegek jelentek meg, és szemetelnek, koszolnak - fogalmazott a polgármester.
Nemrégiben Papp Gábor megbeszélésre, egyeztetésre hívta az érintetteket, ám közben hatalmas reklámot kapott az országos sajtóban, hogy Hévízen van egy remek "szabadstrand". Ennek nyomán rengetegen jelentek meg ott, és nyárra tarthatatlan állapotok alakultak ki. A városvezető leszögezte: megoldást kell találni erre a helyzetre, írja a Zaol.hu.