Olena Zerkalt, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadóját, korábbi külügyminiszter-helyettest idézi az Ukrinform, aki egy ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak egyre „nő az étvágya” az uniós pénzek iránt, ezen felül pedig bármit követelhetnek az Európai Uniótól, utalva az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra. Zerkal ugyanakkor úgy fogalmazott:
Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték.
Zoom
EU-konform alvilági stílus... (fotó: Reuters)
A vezeték első magyarországi szakasza, a Felvidékről érkező 148 kilométer hosszú és 400 milliméter átmérőjű Barátság I. 1962-re készült el. Párját, az Ukrajnából érkező 600 milliméteres átmérőjű Barátság II-t 1972-re készítették el.
Zoom
Fotó: AFP / Kisbenedek Attila
Zerkal így fenyegetőzött:
Véleményem szerint nagyon helyénvaló lenne, ha történne valami ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány és az elnök dönt politikai kérdésekben, így arról is, hogy valóban olyan nyelvet használjunk, amit Orbán is megért, vagy még nem állunk erre készen.
Az Ukrinform által idézett szöveget pontatlanul fordította a Mandiner, hiszen ők azt írták, "akár valami történhet is ezzel a vezetékkel", ezzel szemben határozottabban fogalmazott a nőszemély, hiszen konkrétan kijelentette, hogy ő helyeselné az állami terrorakciót. Íme az angol szöveg:
And, in my opinion, it would be very appropriate if something happened to this pipeline. But, again, it is up to the Ukrainian government and President to decide on political issues, whether we really want to speak to Orban in the language he understands, or we are not ready yet.
(Kuruc.info)