Jelentősen enyhített a Pécsi Ítélőtábla annak a zalaegerszegi párnak a büntetésén, amelynek tagjai 2020-ben halálra verték szállásadójukat. A korábbi 38 év fegyházról 12 év börtönre enyhítették kettejük büntetését összesen – írja a 24.
A lap megkereste a Pécsi Ítélőtáblát, hogy megtudják mi indokolta azt, hogy ilyen mértékben enyhítettek a minősítésen, és az elkövetők büntetésén is, az alábbi választ kapták Tóth Sándor szóvivőtől.
Olyan jellegű volt a bántalmazás, hogy abból nem lehetett a vádlottak ölési szándékára következtetni. Esetükben csak annyit lehetett bizonyítani, hogy testi sértésre irányult a cselekményük. Ilyen esetben pedig csak a gondatlanság állapítható meg a bekövetkezett bántalmazás eredményét tekintve
– magyarázta a szóvivő
A 39 éves férfi és 45 éves, hétgyermekes élettársa egy zalaegerszegi házban lakott, ahová az idős tulajdonos befogadta őket, majd a gyermeküket is.
Zoom
Képernyőfelvétel az egyik "halált okozó testi sértőről" az előzményhír videójából
A pár és a férfi testvére 2020. február 17-én együtt italozott a tulajjal. A fivér lefeküdt, a pár és a házigazda azonban tovább beszélgettek, majd szóváltás alakult ki közöttük. A férfi megütötte az idős szállásadót, aki ezután bement a szobájába. A pár követte a tulajdonost és tovább bántalmazta. A földre került, jajveszékelő áldozatot ütötték, rúgták és taposták.
A férfi testvére, hallva az áldozat nyöszörgését, mentőt akart hívni, de a testvére kivette a kezéből a telefont, és megszakította a hívást. Miután a bántalmazott házigazdán nem tapasztaltak életjeleket, a fivérek a gyermekkel elhagyták a házat, a nő pedig a holttest köré ruhaneműket tett, és meggyújtotta. A bűncselekményről az elsőrendű vádlott testvére tett bejelentést.
A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly októberben, első fokon az élettársakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek, és a férfit 20, a párját pedig 18 év fegyházra ítélte.
A védelem fellebbezése után a Pécsi Ítélőtábla a cselekményt társtettesként elkövetett, halált okozó testi sértésnek minősítette, és a férfi elkövető büntetését 7 év 6 hónap, a nőét pedig 4 év 6 hónap börtönre enyhítette. Az ítélet jogerős.
Kapcsolódó: