Lehúzás, csalás, átverés és nagyvilági élet: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke különösen jó viszonyban volt egy bizonyos R. Róberttel, aki szintén a korrupciós ügy érintettje, harmadrendű vádlottja lett. A két férfi a csevegéseik során gyakran szólította egymást Gazdának, Gazdimnak, s mindketten azt hitték, soha nem buknak le.
Zoom
A raj gazda engedte, hogy fényképezzék az előkészítő ülésen (fotó: Blikk)
Pikáns beszélgetést rögzítettek a nyomozók a két férfi között, ám azt nem tudni, mit szólt mindehhez Schadl pénzmosással vádolt felesége, írja a Blikk.
Schadl György: Halló! Jókor?
R. Róbert: Tart még a parti, ugye?
Schadl György: Nem jössz le?
R. Róbert (nevetve): Nem szeretnék.
Schadl György: Figyelj, itt ülünk öten, mindenkit ismersz, a két Marci, az A. meg az L. T.
R. Róbert: Igen?
Schadl György: Csak mi vagyunk fiúk, és úgy húsz prostituált van rajtunk kívül. Nem jössz le?
R. Róbert: Nem elég a húsz prostituált? Kell még egy?
Schadl és az áprilisban az 50. születésnapját ünneplő R. Róbert között egyébként évekre visszamenő barátság volt. Különböző problémás ügyekben (adóhatósági eljárások, felnőttképző iskola működési engedélye) együtt kavartak jó pénzért. A korrupciós ügy nyomozása is egy vállalkozó miskolci adóügyének „elrendezéséből” indult ki. A munka elvégzéséért több tízmillió forintot reméltek.
R. Róbert: Vannak új anyagaid, voltak az ügyvédnél.
Schadl György: Jaj istenem. (nevet) Szomorú leszek?
R. Róbert: Ja, nem tudsz szomorú lenni. Most hogy tudsz szomorú lenni? Máma ott voltak. Gondolom, onnan hívogattak.
Schadl György: Volt valami?
R. Róbert: Hozzák fel holnap Pestre nekem.
Schadl György: Annyit mondtak, hogy gáz vagy nem gáz?
R. Róbert: Nem gáz, nincs semmilyen gáz.
Schadl György: Tedd már meg, hogy megkérdezed azért!
R. Róbert: Megkérdeztem, de nem az… Tudod, ami ott keletkezik, azt megkapod. Mert raj vagyok.
A Schadl–Völner-ügyben mindkét férfi gyanúsított, majd vádlott lett. A bírósági előkészítő ülésen sem a végrehajtói kar elnöke, sem a harmadrendű vádlott, R. Róbert nem ismerte el a bűnösségét. Ha megtették volna, az ügyészség többek között hivatali vesztegetésért Schadlra 10 évig, R.-re 9 évig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte volna. Emellett az elnökre 200 millió forint pénzbüntetést szabtak volna ki, R. Róberttől pedig 50 millió forintot követeltek volna büntetésként. Az előkészítő ülésen több vádlott, köztük hat végrehajtó bűnösnek vallotta magát.
R. Róbert, akit 2018-ban sikkasztásért egy év szabadságvesztésre ítéltek három év próbaidőre felfüggesztve, a nyomozati anyagok szerint igazi kavarógépnek tűnik. Az ötletekben és magasszintű kapcsolatokban nem szűkölködő férfi három vádpontban is érintett.