Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón.
Zoom
Fotók: MTI/Bruzák Noémi
Erdogan a beszédében a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként, amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt.
Erdogan a török-magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-i dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatok során nyújtott. Mint fogalmazott: "a segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt".
"A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól" - tette hozzá.
Zoom
A két államfő, valamint Lehoczki László, a februári törökországi földrengés után segítséget nyújtó magyar mentőcsoport tagja és Hope nevű mentőkutyája Ankarában, az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón
Erdogan elmondta, hogy Novák Katalinnal elsősorban kereskedelmi, katonai, gazdasági és kulturális témákról egyeztetett. Jelezte azt is, hogy a Török-Magyar Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését decemberben Budapesten tartják.
A török államfő arról számolt be, hogy a két ország éves kereskedelmi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt, a következő cél pedig a 6 milliárd dollár.
A török államfő egyúttal az orosz-ukrán háborúról is beszélt. A mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.
(MTI)