A szerb-magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros, a gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában.
A kormányfő kifejtette: az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen, "ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat".
"Egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet" - emelte ki.
Orbán Viktor és Aleksandar Vucic Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a háromoldalú csúcstalálkozón az volt a cél, hogy bemutassák a szerb-magyar gazdasági együttműködést az emírségek képviselőjének. A megbeszélés módot adott a lehetőségek feltérképezésére, az infrastruktúra és a kereskedelem terén folytatott együttműködés megismertetésére. Hozzátette: Magyarországnak most először volt alkalma részt venni ilyen találkozón.
Kiemelte: meggyőződése, hogy meggyőzően tudják a közös szerb-magyar perspektívát képviselni a térség iránt érdeklődő harmadik országok és befektetők előtt.
Hangsúlyozta: Aleksandar Vucic elnökkel délután tartandó megbeszélésükön téma lesz a migráció kérdése, Brüsszel kérdése és az Európai Unió bővítése és az utóbbival kapcsolatos határidő.
Ezzel összefüggésben Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden konfliktusban a párbeszéd híve volt, álláspontja szerint ugyanis a konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani.
"Semmilyen szankciót nem támogatunk semmilyen ország ellen" - fogalmazott a miniszterelnök.
Szijjártó: "a mai a stratégiai összekapcsolódások időszaka"
Magyarország és Szerbia együttműködésében a mai a stratégiai összekapcsolódások időszaka mind az energetika, mind a közlekedés terén - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.
A tárcavezető arról számolt be, hogy Európa súlyos válságokkal néz szembe napjainkban, és ezek közül is kiemelkedik az energiaellátás krízise, így azok érezhetik magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak kapcsolódni szomszédaikkal a szükséges energiahordozók biztosítása érdekében.
Kiemelte, hogy a felek "jól állnak" a térségben egyedi közös földgázkereskedelmi vállalat elindításával, amelyet már be is jegyeztek.
"Ez energiaellátásunk biztonsága szempontjából fontos előrelépés, hiszen gyakorlatilag a szerb-magyar gázbeszerzéseket, a szerb-magyar földgázkereskedelmet össze tudjuk hangolni, és a két ország piaca már sokkal érdekesebb a nemzetközi szereplők számára is, a két ország piaca nagyobb, mint a kettő külön-külön" - jelentette ki.
"Így ez nagyon fontos energiastratégiai biztonságot ad számunkra" - tette hozzá.
Szijjártó Péter arra is kitért, hogy zajlik az előkészítése a két állam közötti kőolajvezeték megépítésének, ami szavai szerint ugyancsak jelentősen erősíteni fogja az ellátásbiztonságot.
"Ezt mi, magyarok a saját bőrünkön érezhetjük, hiszen Ukrajna és Horvátország is sokszorosára növelte a tranzitdíjakat" - fogalmazott.
"Éppen ezért egy új kőolajvezeték megépítése, amelynek a kapacitása az előzetes egyeztetések szerint 5-5,5 millió tonna között lesz évente, növeli a versenyhelyzetet a térségben, ezáltal az ilyen ellenséges áremelések megakadályozásában is majd fontos szerepet játszik" - hangsúlyozta.
Illetve azt közölte, hogy zajlik a két ország villamosenergia-hálózatát összekötő vezeték kapacitásának megduplázása, és a munkálatok 2028-ra elkészülnek. "Jelenleg a határmetszési pont kijelölése zajlik. A piaci teszteket sikeresen lebonyolították a rendszerüzemeltetők, így nincs akadálya a valós építkezési munkálatok megkezdésének" - mondta.
"Azért nagyon fontos a 2028-as céldátum, mert a 2030-as évek elejétől Magyarország villamosenergia-termelési kapacitása jelentős mértékben nőni fog az új paksi blokkok működésbe állításával" - tudatta.
A miniszter végezetül arról is beszámolt, hogy a stratégiai összekapcsolódások a közlekedést is érintik. Jó hírnek nevezte ezzel kapcsolatban, hogy október 24-től megindulhat a személyszállítás a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon, a magyar oldalon kettő, a szerb oldalon öt megállóval.
Az itt közlekedő személyvonatoknak körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, de ez majd jelentősen csökkenhet, ha végre nem kell megállni határellenőrzésre - tájékoztatott.
Majd hozzáfűzte: abban már sikerült megállapodni, hogy egy helyszínen fog zajlani a határellenőrzés, Magyarországon, ahol a két állam határőrei együtt fognak dolgozni a várakozás lerövidítése érdekében.
"Tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek" - jelentette ki.
Frissítés: Vucic: közös vállalatok létrehozására van szükség
A térség stratégiai energiabiztonságát garantáló kérdésekről tárgyalt a magyar, a szerb és az egyesült arab emírségekbeli küldöttség pénteken Belgrádban, ahol a találkozót követően Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök elmondta: az élelmiszeriparról, az állattenyésztésről és a munkaerő mozgásáról is beszélt partnereivel.
Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára, hiszen egyik országnak sincs kikötője, valamint az energiabiztonság kezelésére.
Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre a marha- és juhtenyésztésre, mert mindkét országban csökken az állomány. Szintén közös vállalatot hoznának létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ez különösen Szerbiában fontos, ahol csak egy olaj- és egy gázvezeték van - húzta alá.
Aleksandar Vucic közölte: tárgyalópartnereit tájékoztatta a térségben folyó eseményekről is. A szerb elnök nem részletezte, mire gondolt, de feltételezhetően a fel-fellángoló szerb-koszovói ellentétekre utalt.
Mint mondta, fontos volt tájékoztatni a külföldi vendégeket Szerbia európai uniós integrációjáról. Rámutatott: Szerbia olyan befektetési környezetet igyekszik kialakítani, amely több arab és magyar beruházást vonzana, míg Magyarország több szerb beruházást vár.
(MTI)