Egyik cég telehordja illegálisan az uniós forrásokból épült depóniát, a másik cég megveszi a bűnös cég részesedését, miközben a tulajdonosi kör között van átfedés. Következik a Zöld Híd története, ami egyébként egy országos mintára, a hulladékmaffiára mutat rá.
A közel 120 település hulladékgazdálkodása nagy felelősség, nagy pénzek is mozognak az ezt ellátó Zöld Hídnál, aminek hulladéklerakója az Ökörtelek-völgyi lerakó. A Zöld Híd 100%-ban önkormányzati vagyon volt, de 49%-át kiprivatizálták egy külsős cégnek, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (DTHK) 2021 év elején. A felügyelő bizottságba csak „belsős” emberek kerülhetnek. Így 2022 őszére (másfél év alatt) feltöltötték azt a lerakót is, amit uniós pénzből (670 millió + áfa) hoztak létre, és a tervek szerint minimum 2026-ig ki kellett volna tartania. Az összetett ügynek országos vetülete van: környezetvédelmi, politikai és korrupciós szálak sejlenek fel, és egy országos hulladékmaffia bontakozik ki.
A Zöld Híd Kft. csak nevében zöld, ugyanis a papíron Kerepesen működő, de a valóságban „fentről” irányított cégnél nem foglalkoznak a környezetvédelemmel túl sokat. Az alább látható képek tanulsága szerint egyszerűen összeöntik a kommunális hulladékot a szelektívvel, a háztartási lommal és az elektronikaival. Így igen gyorsan be is telt 2026-2028-ig tervezett depónia.
Zoom
Zoom
Szelektív a hulladékkezelés, és láthatóan le is darálják a kommunális hulladékot
Zoom
Ezután a maradék közlekedő utakat, és azokat a területeket kezdték el feltölteni, amik már beteltek, illetve a soha nem engedélyezett területekre is elkezdtek tölteni. Ezek az új depóniához képest észak-nyugati irányba találhatók. Itt már két gázlefejtő is működött, de megbontották a földet a tetején, és elkezdtek ráhordani, jócskán megnövelve a magasságát, ami „kedvezőtlen” széljáráskor egészen Isaszegig érezteti a hatását. Időnként panaszkodnak is a szagra (fórumokon olvasható) de ezt a Zöld Híd letagadja. Holott a megbontott, már oszló anyagokat tartalmazó depónia az oka.
Zoom
Zoom
Gyorsan megtelt az új depónia
Zoom
Zoom
Zoom
Jól látható a régi terület feltöltése
Zoom
Egyébként a völgy alatti vízbázis látja el részben az isaszegi tavat, márpedig a soha nem engedélyezett terület vélhetően nem kapott zárófóliát vagy egyéb védelmet.
Hogyan volt ez lehetséges, hogy az újat is sikerült ilyen gyorsan feltölteni úgy, hogy közben a régire és más területekre is hordtak?! Egyszerűen úgy, hogy a szelektívet, a kommunális és elektronikai hulladékot, sőt, a lomot is egy helyre öntik le folyamatosan. A kommunális darálása, illetve a szelektív hulladékgazdálkodás csak mutatóban, az ellenőrök jegyzőkönyvéért létezik, akik persze pontosan tudják mi a helyzet, de amíg „látják”, hogy van szelektív is, addig nem „látják”, hogy igazából semmilyen előírásnak nem felel meg ez a fajta hulladékgazdálkodás. Valójában a már leöntött hulladékot csak egy úthengerszerű gép segítségével tömörítik.
Nagykoalíció: sógorok üzleti kapcsolatban
2021-ben 49%-os tulajdonrészt szerzett a Zöld Hídnál a DTkH, majd ezt a tulajdonrészt 2023 márciusában eladta a Vertikál Zrt.-nek. Értsd: egyik illegálisan telehordja, majd jön a „tiszta” cég, ami mossa kezeit... A két cég között nem nehéz a kapcsolódási pontot megtalálni.
Agatics Roland, a DTHK ügyvezetőjének sógora történetesen Ferencz Kornél, a Vertikál Zrt. ügyvezetője (ezen a céghálón látszik Agatics Katalin neve).
Zoom
Agatics Roland
Agatics korábban ifjabb Feigli Ferencet hozta a DTHK-hoz, akinek apja, id. Feigli Ferenc Barcs volt polgármestere, Gyurcsány Ferenc egyik alvezetője volt a régióban.
Zoom
Ferencz Kornél
A nagykoalíció tehát itt is tetten érhető: Agatics-Feigli páros balosok, miközben Ferencz Kornél mögött Felcsút van (Lócskai István másik Vertikál-vezető konkrétan felcsúti születésű).
Zoom
Idősebb Feigli Ferenc Gyurcsánnyal
Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét nem véletlenül távolították el a Zöld Hídtól. Gémesi 2018-ban blokkolta a szállítást, mert észrevette, hogy kevesebb pénzt utalnak a Zöld Hídhoz, mint amennyit beszed az akkori Kukaholding. Próbált ezzel a lépéssel nyomást gyakorolni, de a katasztrófavédelemmel gyorsan megoldották a helyzetet, Gémesi lett kikiáltva bűnösnek a lakosság körében, majd sikerült kiszorítani őt a Zöld Hídból, és a kormányhoz, a hulladékmaffiához hű polgármesterekkel feltölteni a Zöld Híd vezetését, és annak felügyelő bizottságát. Például a kistarcsai polgármester, ifj. Juhász István (Fidesz) havi 5 milliós szerződés haszonélvezője: édesapjának cége (Jukka Bt.) szervizeli a Zöld Híd járműveit.
Szekszárd, Dunaújváros és Lajosmizse, Székesfehérvár-Adony és egész Fejér, ahol feltűnik a Zöld Hídnál is megjelent Vertikál. Az ellenzéki vagy becsületes polgármesterek botrányokat robbantanak ki, máshol sikerül csendben terjeszkedni.
Az országot behálózó és letaroló, nagykoalíciós hulladékmaffia veszi át az irányítást minden hulladékgazdálkodó felett, amit a megvett polgármesterek kiszolgálnak: amelyik polgármester felemeli a szavát, azt kirakják az adott társulás fő szerveiből. A többi polgármester meg csendben van addig, amíg a szemetet elszállítják. Hogy hogyan tárolják, milyen módon kezelik, az senkit sem érdekel…