Húsz év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a Gy. (azaz Gyöngyösi) Attilát, aki puszta kézzel nyomta ki volt barátnőjének, Gabriellának a szemeit tavaly februárban.
Zoom
A törvényszék tájékoztatása szerint "nem volt bizonyítható az, hogy a férfit az ölési szándék vezérelte volna", ezért felmentették őt a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének vádja alól.
"Gy." Attilát így életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A Blikk azt írta, hogy a megvakított 23 éves nő rosszul lett az ítélet hallatán, ezért mentőt hívtak hozzá.
Zoom
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség korábban tényleges életfogytiglant kért a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt többszörös visszaeső cigányra. A vádirat szerint a 35 éves férfi és a fiatal nő 2020 júliusától "szerelmi kapcsolatban volt", ami többször megszakadt. Tavaly február elején Gy. Attila többször is felkereste lakóhelyén barátnőjét, hogy béküljön ki vele.
Február 5-én kihívta beszélgetni az udvarra, ott "vitába keveredtek". A férfi megragadta a nőt, és a családi ház közelében lévő üres telekre vonszolta, ahol a fojtogatni kezdte azért, hogy megölje. Gabriella próbált védekezni, kiabált és a férfi ujjait is megharapta.
Ekkor a "Gy." Attila nagy erővel, puszta kézzel kinyomta a nő mindkét szemgolyóját, amitől a lány elvesztette az eszméletét. A férfi úgy gondolta, hogy az áldozata meghalt, ezért felhagyott a bántalmazással. "Gy." Attila már az előkészítő ülésen elismerte a bántalmazást, de azt végig tagadta, hogy ki akarta volna oltani az exe életét.
Az orvosszakértői vélemény, az áldozatot megtaláló tanú, illetve a vádlott vallomása alapján a bíróság nem állapította meg, hogy "Gy." Attilát az ölési szándék vezérelte volna, emiatt felmentették őt a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének vádja alól.
A Blikk azt írta, hogy a férfit videóhíváson keresztül kapcsolták be a tárgyalóterembe a debreceni börtön parancsnoki épületéből, és az áldozat és a testvére is zokogásban tört ki, amikor meghallották az ítéletet.
Zoom
Fotók: Fuszek Gábor
Gabriella epilepsziás rohamot kapott a tárgyalóterem elhagyása után, és a földre esett. Attól tartottak, hogy lenyeli a nyelvét, ezért mentőt hívtak hozzá.
Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért, védője elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a nyilatkozata megtételére.
(24 nyomán)