Sulyok Tamás, a kormánypártok államfőjelöltje nem testesíti meg a nemzeti egységet, a Mi Hazánk Mozgalom által javasolt Csath Magdolna alkalmas erre a feladatra - mondta Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke hétfőn az Országházban tartott sajtótájékoztatóján.
A képviselő szerint Sulyok Tamás "szakmai munkássága nem kiemelkedő, semmi kimagaslót nem mutatott életében, pusztán egy jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező ügyvédből lehetett alkotmánybíró, majd Ab-elnök", a testületben pedig "botrányos ügyekben kollaborált a kormánnyal, különböző alkotmányos jogokat is megsértve".
Az ellenzéki politikus ide sorolta a devizahiteles ügyeket, valamint a járványügyi és a háborús veszélyhelyzet alaptalan meghosszabbítását, a védőoltások felvételének kötelező felvételét, "az oltatlanok diszkriminációját", a gyülekezési és a sztrájkjog vagy a választások megtartásának korlátozását, a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) felkészülési idő nélküli kivezetését.
Novák Előd hozzátette: a jelölés "a nemzeti együttműködés rendszerének szégyene; azt üzeni, hogy nem a tehetséges, közmegbecsülésnek örvendő személyeket díjazza a rendszer, hanem a politikai kapcsolatokat". Kifogásolta egyben, hogy - eltérően a miniszteri székre jelöltektől - a parlament nem kérdezhet a leendő államfőtől.
A politikus Sulyok Tamás helyett a pártja által javasolt Csath Magdolnát ajánlotta megválasztani, idézve a közgazdász jelmondatát, amely szerint "a legsikeresebb országok nem betonba, hanem tudásba ruháznak be".
(MTI nyomán)
Frissítés: szocialista brigád szószólója volt
Dr. Sulyok Tamás egy szocialista brigád szószólója volt a Lenin TSZ Híradó 1986-os tudósítása szerint - világított rá Novák Előd, amit eddig nem tudhatott a Fidesz államfőjelöltjéről a magyar nép, csak azt, hogy szakmai munkássága nem kiemelkedő, semmi kimagaslót nem mutatott életében, mégis egy pusztán jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező ügyvédből alkotmánybíró, illetve Ab-elnök, most pedig államfő is lehet, ami a NER szégyene, azt üzeni, hogy nem a tehetséges, közmegbecsülésnek örvendő személyeket díjazza a rendszer, hanem a politikai kapcsolatokat, a bólogató Jánosokat – vagy Tamásokat…
A Sulyok Tamás vezette Alkotmánybíróság botrányos ügyekben kollaborált a kormánnyal különböző alkotmányos jogokat megsértve a devizahiteles ügyektől a veszélyhelyzeti korlátozásokon és oltásokra kötelezéseken át a kata adózási forma pénzügyi év közbeni (felkészülési idő nélküli) megszüntetéséig, és sok fontos népszavazási kezdeményezést akadályozott meg - mutatott rá a Mi Hazánk alelnöke.