Elfogadta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását. A csatlakozási szerződés kihirdetésére 188 képviselő szavazott igennel, hatan nemmel.
Zoom
Öröm, boldogság - korábbi fotó
A Mi Hazánk hat képviselője szavazott nemmel, mindenki más igennel.
Zoom
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Svédország 2022. április 25-én közölte, hogy jelentkezik a NATO-ba, Finnországgal közösen. Akkor gyors csatlakozást ígértek a két országnak. Hivatalosan 2022. május 18-án nyújtották be a csatlakozási kérelmet, amit a NATO júliusban hagyott jóvá.
A Mi Hazánk vétót kért a szavazás előtt
Novák Előd felszólalásában nehezményezte, hogy a kormánypártok a NATO-bővítés megszavazására készülnek, és azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem vétózott az Ukrajnának szánt uniós segélycsomag, korábban pedig Ukrajna EU-csatlakozásának megindítása ügyében.
"Diplomáciai fegyverletételnek, nemzetárulásnak is joggal nevezhetők ezek az esetek" - fogalmazott, arra kérve az Országgyűlést, hogy vétózza meg a svéd NATO-csatlakozást.
Zoom
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hangsúlyozta: Magyarország látványosan elvesztette Törökország szövetségét, helyette inkább Izrael utolsó csatlósa lett, miután Szijjártó Péter egyedüli uniós külügyminiszterként nem támogatta az izraeli telepes terroristák szankciós listára helyezését.
Nehezményezte azt is, hogy "Svédországot sem nyertük meg", mindössze négy használt Gripent vesz az ország - közölte.
Zoom
Pressmann is megérkezett a szavazásra (fotó: Mohos Márton / 24)
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában a NATO-bővítésről úgy nyilatkozott: a kormány kiállt a magyar érdek mellett, az alaptalan svéd hazugságokat visszautasította, bizalomépítő lépések történtek.
Ukrajna kapcsán megjegyezte, a magyar kormány álláspontja világos: nem támogatja a háborút, azonnali, feltétel nélküli fegyverszünetet, béketárgyalásokat és békét szorgalmaz, és azon az állásponton van, hogy mindent meg kell tenni a konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében.
(24 - MTI)