Van egy dolgozói réteg Magyarországon, melynek sorsa a legmostohábbak, legrendezetlenebbek közé tartozik: ők a személy- és vagyonőrök, vagy, ahogy összefoglaló néven szokás emlegetni őket, a biztonsági őrök. Nem is tudom, van-e még réteg, amely ennyire el lenne hanyagolva, pedig alapvetően fontos a munkájuk.
Zoom
Illusztrácó: biztonsagpiac.hu
Az alábbiakban megkísérlem röviden és tömören bemutatni biztonsági őröktől származó információk alapján, valójában mi is a helyzet.
Óriási probléma, hogy sok helyen egyszerűen nincs szabadság. Tudunk olyanokról, akik 10-20 éve őrködnek, és egyetlen - normális, fizetett - szabadnapot sem vehettek még ki. Eleve rendkívül nehezíti a helyzetüket az, hogy egy 24 órás szolgálatból 4 órát, vagy még annyit sem tudnak aludni, azt is igen silány körülmények között (akár a mellékhelyiségben, akár egy kartonpapíron).
Vannak példák, hogy valakit több alváson kaptak, és megbüntették több ezer forintra, tehát levonták a fizetéséből. Nyilván az ünnepnapokat nem fizetik meg duplán, de a túlórák kifizetésével, éjszakai pótlékokkal, délutánokkal és hétvégékkel is akadnak ilyen jellegű problémák.
Rendszeresen előfordul, hogy egy 24 órás szolgálat lejárta után szólnak, hogy még 12 órára maradni kellene, mert "a váltás nem érkezett meg", vagy "nincs is már ember", ezt pedig kénytelenek elvállalni, mert az érdekeiket senki nem védi meg, ha ellentmondanak.
Tudni kell, hogy 5 évente le kell tenniük egy személy- és vagyonőr különbözeti vizsgát, ez pedig minden évben egyre több pénzbe kerül, viszont szakmai értelemben nem sok haszna van jelen formájában, csak a pénzbeszedésről szól a kamara részéről.
A munkakörülményekről is szót kell ejtenünk, több helyről tudunk, ahol még WC, de konyha sincs, ezt mindenki oldja meg úgy, ahogy tudja. Ebből fakadnak olyan szituációk, hogy állva kell ebédelni, már ha egyáltalán kiadják az ebédidőt.
S végül megkerülhetetlen: milyen mindezért a fizetés? Borzalmas. A biztonsági őrök minimum 240 órát dolgoznak egy hónapban (a túlórákkal ez jóval több is lehet, akár 300 óra feletti is). Mindezért cserébe alig haladja meg a fizetésük a 300 ezer forintot. Hangsúlyozom, ezt úgy, hogy majdnem dupla annyit dolgoznak, mint a normál havi munkaidő.
További felháborító körülmény, hogy az őröket általában az első három hónapban be sem jelentik. De sok helyen még be sem jelentik őket három hónap próbaidő után sem, vagy csak 4 órára. Viszont a pénzt úgy adják, hogy a minimálbérig bankszámlára, a többit pedig zsebbe, hogy ne kelljen annyit adózni. Így a legtöbb őr, vagyis az örök 90%-a minimálbérre van bejelentve. Természetesen ezt nem ildomos sehol sem szóvá tenni. Cafeteriáról, útiköltség-térítésről természetesen szó sem lehet.
Komolyabb szakszervezetről sajnos nem tudunk. Az elmúlt évtizedekben nem tudott egy sem kiemelkedni, így lényegében a szakszervezeti segítség lehetősége nélkül kell dolgozniuk, s ez meg is látszik.
Lantos János - Kuruc.info