Tovább nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben áprilisban – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. A biztos pártválasztók között Fidesz 65, míg a szocialisták 21 százalékon állnak. A legnagyobb álellenzéki párt Budapesten 15 százalékkal vezet. A felmérés szerint jelenleg csupán két párt jutna be az Európai Parlamentbe.
A kutatók a parlamenti választások óta eltelt három év legnagyobb Fidesz-MSZP-különbségét regisztrálták áprilisban. Az MSZP 13 százalékos támogatottsága egyben azt is jelenti, hogy néhány társadalmi-demográfiai csoportban 10 százaléknál kevesebb a szimpatizánsa. Bár a párt a fiatalok körében mindig gyengén szerepelt – ez alól csak a 2006-os választás volt kivétel –, a mostani támogatottsága a Népszabadság szerint "drámai", mindössze 6 százalékos. Az viszont "meglehetősen szokatlan", hogy a harmincas, negyvenes éveikben járóknál is éppilyen alacsony az MSZP-sek aránya. A szocialisták igazi erejét ezúttal is az idős elmebetegek, a 65 év felettiek egy része jelenti, de közöttük is csak 27 százalékot tud felmutatni a kormánypárt. Ez az egyetlen társadalmi közeg, ahol az MSZP vezet, 6 százalékponttal megelőzve a Fideszt.
A fővárosban úgy-ahogy, de tartja magát az MSZP, bár lemaradása itt is jelentős: 21 százalékon áll, szemben a Fidesz 36 százalékával. A vidéki nagyvárosokban 36-15, a kis- és középvárosokban 34-12 az ellenzéki párt előnye, míg a falvakban ezeknél is nagyobb: 38-10.A biztos pártválasztók között a Fidesz 65, míg az MSZP 21 százalékon áll.
Az EP-választások továbbra sem hozzák izgalomba a választópolgárokat. Alig több mint egyharmadnyian – 35 százaléknyian – mondják magukról, hogy ott lesznek június 7-én az urnáknál, igaz, még további 25 százalék gondolkodik a részvételen. Az erőviszonyok hasonlatosak a „most vasárnapi” parlamenti választáson tapasztaltakhoz. A kis pártok közül a Jobbik áll a legközelebb ahhoz, hogy vegye az akadályt, az MDF-nek és az SZDSZ-nek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie ennek érdekében.
(Nol nyomán)