Lemondott díszpolgári címéről Simon Károly vitorlázó, bocsánatot nem kér, és még hazudik is
Balatonfüred hivatalban lévő polgármestere szerint elismerte ügynökmúltját Simon Károly, aki 1990 és 1994 között volt a város első embere, 2008-ban pedig megkapta a díszpolgári címet. (A frissítést legalul olvashatja, a "Frissítés #3" alcím alatt.)
Korábban írtuk:

Simon Károly (balról)

Simon Károly, a város első szabadon választott MDF-es polgármestere lemond díszpolgári címéről, elismerve ezzel, hogy a nyilvánosságra hozott ügynökmúltja igaz; erről a napokban tett közzé egy internetes portál dokumentumokat, annak apropóján, hogy a Duna Televízióban egy korábban készült portréfilmet tűztek műsorra, amelyben "mint közismert vitorlázót mutatták be" - rögzíti a közlemény.
Az abban foglaltak szerint Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő azt mondta: "szerdán Simon Károly bejelentette nekem, hogy lemond a díszpolgári címéről, amit elfogadtam, és erről hivatalosan is tájékoztatom a képviselő-testületet".
Az MTI természetesen ismét "egy internetes portálról" beszél (miközben az Indexet, HírTV-t stb. mindig reklámozzák), meghamisítva a Balatonfüred.hu-n olvasható tájékoztatást, ott ugyanis korrekt módon megemlítik portálunk nevét.
A Simon Károlyt leleplező cikkünket itt olvashatják (kb. a közepétől): Simon Károly vitorlázót, a Sulyok Péter fedőnevű állambiztonsági  ügynököt népszerűsíti ma a Duna II.
A közlemény szerint Balatonfüred polgármestere "szomorú és csalódott", amiért lelepleződött egy besúgó, s annak a véleményének adott hangot, hogy "akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak". (Ez utóbbiban kétségkívül igaza van, de ez nem ment fel egyetlen besúgót sem - a szerk.)
A közlemény szerint Simon Károly a beszervezésének körülményeiről hétfőn nyilatkozik a füredi városi televíziónak.
Simon Károly az MTI megkeresésére pénteken telefonon elmondta, hogy az önkormányzat közleményét nem ismerte, majd közölte, az ügyről nem kíván nyilatkozni az MTI-nek, illetve egyetlen más orgánumnak sem. Úgy fogalmazott, hogy vannak itt "kacifántos dolgok", de semmiről sem kíván beszélni. Hozzátette: meggondolja azt is, hogy a Füred TV-nek mondjon-e valamit.
Úgy tűnik tehát, hogy a bocsánatkérés, áldozatainak megkövetése Simon Károly részéről is elmarad.
Frissítés #1 (július 15, 22:45): Simon Károly ügynökmúltjának kényszerű beismerése mellett máris elkezdte szépíteni a bizonyítványt. Hazudott, és hazugságát - ellenőrzés nélkül – átvette Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István is. A megjelent tájékoztatás szerint Simon 1961-től két és fél évig volt ügynök.
Jelenlegi ismereteink szerint ezzel szemben az igazság az, hogy besúgó jelentéseinek III. kötetét 1969. szeptember 7-én zárták le:


Utolsó jelentését, melyet saját kezével írt, de az olvashatóság kedvéért a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság III/II-a alosztályának gépelt kivonatából közöljük, 1969. június 26-án hitelesítették.
Ebben Simon Károly Péri Lászlóról jelent, aki részt vett az "ellenforradalomban". Baráti társaságához tartozott Simon szerint dr. Krasznai András, a Balmer család, Hietzinger, Pásztor György, Dalmann Ferenc, Kustos Miklós (aki „kissé antiszemita”), Csizmadia Zoltán és Galambos Pál.

Frissítés #2 (július 16, 21:05):
Simon Károly, „Sulyok Péter” ügynök „a velünk való együttműködést szívesen és nem kényszerből végzi. A kioktatást … figyelemmel és örömmel vette” – állapította meg a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztálya az együttműködés első évének végén, 1961. december 11-én.
Simont tehát nem kényszeríttették bele semmibe, ahogy Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István állítja.





Ez volt az ügynök leggyakoribb feladata: jelenteni az állambiztonsági szempontból érdekesebb eseményeket, a nyugati versenyzők mozgását, kapcsolatait.





Simon Károly ügynök baráti viszonyban volt kapcsolattartó tisztjével, és bensőséges levélben tájékoztatta arról, ha nem tudott elmenni a megbeszélt találkozóra, mert kiküldetésre kellett utaznia.
A Halászkertben sem lehetséges a fröccsözés most, mert két hétre edzőtáborba vonul, mint válogatott kerettag. Ezért arra kéri a „komáját”, hogy hagyjon üzenetet, melyik nap lesz jó neki. S így fejezi be rövid levelét: „Hogy vagy? Múltkor találkoztam a Tibivel és közölte, hogy jót mulattatok…” „A viszontlátásig üdvözöl: Péter”



Simon ügynök jelent kollégájáról, a balatonfüredi hajógyár főkonstruktőréről, Székely Sándorról. De elmaradt feladatai vannak Lipták Gáborra és Vaszari Pálra vonatkozóan…

Simon angol vendége, John Markham betechnikázott szobában legyen elhelyezve a füredi Aranycsillag Hotelben…

Simon Károly ügynök „…állandó jellegű feladata, hogy Lipták Gábor magatartásáról, kapcsolatairól és tevékenységéről jelentsen.”

Simon titkos munkatárs jelent az amerikai katonai alakulatok mozgásáról az NSZK területén 1968 júniusában. (A hitelesség kedvéért az állambiztonság gépelt példányán kívül bemutatjuk Simon kézzel írott eredeti jelentését is.)





Az ügynök nem kímélte jellemzésével Szekeres Jánost, a vitorlázók csapatkapitányát sem:


Frissítés #3 (2011. július 17. 18.40)
IX.: Paál Ferenc amnesztiával szabadult megfigyelt személy angliai kapcsolatainak felderítése céljából az állambiztonság Simon Károly apósának: dr. Zákonyi Ferencnek a lehetséges közreműködését is megemlítendőnek tartotta.

X.: Az állambiztonság arra utasítja a hálózati személyt, „Sulyok Péter” ügynököt, hogy „Apósától tudjon meg imitizsáokat (helyesen: intimitásokat) Barthánéra vonatkozóan…” Feltételezték, hogy Simon Károly apósa, dr. Zákonyi Ferenc ismert idegenforgalmi szakember, tekintélyes Balaton-kutató kellő információkkal rendelkezik Bartha Lászlónéról, a tihanyi múzeum igazgatójáról, aki kapcsolatban állt a budapesti francia kultúrattaséval, ezért gyanúba került.


XI.: A balatonfüredi hajógyár vezetőinek – Tujner Béla, Wágner Imre, Szabó József, Országh Attila és mások – belháborújáról, érdekek szerinti klikkharcáról jelent 1966-ban Simon Károly, anélkül, hogy saját részvételét, érintettségét és elfogultságát megemlítené.



(Kuruc.info)