A politika leginkább azzal bátoríthatja a nőket a vezetői posztok betöltésére, ha segíti őket női létükből adódó kettős hivatásukban - mondta Soltész Miklós szociális államtitkár a nők közéleti, politikai részvételének erősítéséről tartott országgyűlési vitanapon. A plenáris vitát az LMP kezdeményezte, kormánypárti és jobbikos politikusok is támogatták. Soltész Miklós szerint a „munka vagy család" kérdésfelvetés helyett a „munka és család" összeegyeztetésére lenne szükség. A kormány családpolitikájának ezért elválaszthatatlan részét képezi a család és a női érdekek képviselete - hangsúlyozta.
Soltész Miklós a nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kötelező szocialista kvóta 1990-es megszűnése után újra és újra felvetődik a mesterséges beavatkozás, a pozitív diszkrimináció alkalmazásának kérdése. Mint mondta, legutóbb 2007-ben tárgyalta a parlament a kvótatörvényt, amely alapján a listás választásokon az úgynevezett cipzár elv alapján a nők és a férfiak egymást váltva helyezkedtek volna el a listákon. Végül azonban erre kevesebb, mint a képviselők harmada voksolt igennel.
Az államtitkár hangsúlyozta: talán igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a nők alacsony mértékű politikai jelenlétét az idő nem oldja meg, de szerinte az általános körülményeket kell javítani, és azok javulása magával vonja a döntéshozatalbeli változásokat is.
Az LMP szerint ha a parlament nem fogadja el a női kvóta ötletét, akkor a Fidesz feladata lenne egy "egészséges versengést" elindítani azzal, hogy legalább 35 százaléknyi nőt tesz a következő választási listájára - mondta Ertsey Katalin.
Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy amíg az uniós országok közül a magyar parlamentben a legalacsonyabb - kilenc százaléknyi - a női politikusok aránya, addig Lengyelországban, egy kvótarendszer bevezetése után a parlamenti képviselőknek már több mint 35 százaléka nő.
Ertsey Katalin, aki tarthatatlannak nevezte a jelenlegi magyar állapotot, egyúttal képmutatónak tartotta azt a nők közéleti részvételének erősítéséről rendezett szerdai vitanapon elhangzott álláspontot is, amely szerint egy "organikus fejlődés elhozza a nők nagyobb arányú képviseletét". Megjegyezte, hogy húsz év alatt Magyarország a 43. helyről a 134. helyre csúszott vissza a nők parlamenti arányát tekintve.
Hangsúlyozta, hogy a parlamenti pártok közül az LMP-ben a legmagasabb a női képviselők aránya, náluk ez eléri a 33 százalékot.
(MTI)
A Jobbik vezérszónokai az ügyben: