Feljelentést tesz a rendőrségen a nagykanizsai, cigányokat fenyegető feliratok miatt négy "emberi jogi szervezet". Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Háttér a Társaság a Melegekért valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közösen tesz feljelentést – olvasható az erről szóló közleményben.
A négy szervezet álláspontja szerint "a házakra fújt romaellenes feliratok készítői gyűlölet-bűncselekményt követtek el", amelyet a büntető törvénykönyv tilt, emiatt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tesznek.
Az ügyben a rendőrség önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőeljárást, a "jogvédő szervezetek" szerint ugyanakkor az eset jóval súlyosabb bűncselekményt, a közösség tagja elleni erőszak bűntettét valósítja meg. Közleményükben emlékeztetnek: a jogszabály kimondja, hogy "aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".
Az antimagyar szervezetek közös álláspontja szerint a fenti tényállás minden eleme megvalósult, mert a cselekmény nyíltan szemben áll a társadalmi együttélési szabályokkal, a feliratok pedig nyilvánvalóan alkalmasak arra, hogy "a romákban, főleg a jellel megjelölt házakban élő cigány emberekben félelmet keltsenek". Úgy vélik: a cselekmény emellett a kimeríti a rongálás tényállását is, ezért a rendőrség emiatt is nyomozni köteles.
Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy ha kiderül, hogy cigányok festettek fel "Hittlert" és "megdögletek"-et, mit fognak mondani a "jogvédő szervezetek". És persze milyen büntetést kapnak az elkövetők.
(MTI nyomán)