Olvasónk írja:
A következő történetet osztanám meg veletek, és remélem, mások nem kerülnek ebbe a helyzetbe, amibe én is keveredtem.

2015 decemberében szereztem diplomát angol és történelem szakon, és azóta folyamatos munkakeresésben vagyok. Rengeteg önéletrajzot és álláskereső oldalt felkerestem és regisztráltam sok helyre, hiszen manapság nem egyszerű pedagógusként elhelyezkedni. Így történt, hogy a Beck and Partners International HR Consulting tanácsadó cég honlapjára regisztráltam, ahol egy kecsegtető nyelvtanári állást találtam. Ahogy az lenni szokott, elküldtem az iskolának az önéletrajzom stb. Meg is örültem, ugyanis másnap kaptam is a telefont, és be is hívtak a nyelviskolába egy állásinterjúra. A nyelviskola a BEST Nyelviskola, vagy BEST International Nyelviskola néven fut. Székhelye a Blaha Lujza téri Rákóczi út 42. szám alatt található az ötödik emeleten.
El is mentem az interjúra, ahol más jelentkező rajtam kívül nem volt. Nem találkoztam sem HR-essel, sem pedig csoportvezetővel, vagy úgy egyáltalán bárkivel, aki egy állásinterjún lenni szokott. Egy pult mögött egy fiatal velem egykorú lány ült. Ő volt a recepciós. Megmondtam neki, hogy ki vagyok és miért jöttem, majd mondta, hogy két tesztet kell kitölteni. Az egyik egy tudásteszt (nyelvtani feladatlap), a másik pedig egy képességteszt (OCA) volt. Sem egy teremben, sem pedig más normális körülmények között, ahogy egy állásinterjún elvárja az ember, hanem ott a recepción, egy kanapén kellett kitöltenem a tesztet.
Ahogy megírtam a tesztet, átadtam a recepciós hölgynek, aki mondta, hogy várjak pár percet, míg kiértékelik. Majd visszatért, hogy köszönik szépen, hogy eljöttem, de nem sikerült a továbbjutás a személyes elbeszélgetésre. Ha már ott voltam, persze tudomásul vettem az eredményt, de kíváncsi voltam arra, hogy melyik rész nem sikerült. Mivel az első rész egy tudásteszt volt, a másik pedig kvázi egy személyiségteszt, így maximum az elsőn bukhattam el. Azonban a lány annyit mondott, hogy a személyiségteszten nem mentem át, ugyanis az eredményeket egy grafikonon mérik, és én nem illettem bele. Ezen nagyon meglepődtem, de nem volt mit tenni megköszöntem a lehetőséget, és eljöttem.
Azonban nem hagyott nyugodni, hogy vajon min is bukhattam el, és utánanéztem a tesztnek. A személyiségteszt neve az Oxford Capacity Analysis vagy másnéven Oxfordi Képességteszt volt. Az interjún nem gyanakodtam, ugyanis angoltanárként rengeteg Oxford-termékkel találkoztam, mindegyik megbízható volt, és szeretem őket mai napig használni. Rövid keresés után megtaláltam, hogy a teszt azt valójában azt vizsgálja, hogy alkalmas tagja lennél-e egy bizonyos kétes hitű szcientológia egyháznak. Látszólag teljesen átlagos és eléggé bárgyú kérdéssor, ha az ember nem tudja, hogy honnan származik a teszt, és mire készült eredetileg.
Ezek után utánanéztem a cég, a Beck and Partners honlapjának is, melyről kiderült, hogy tulajdonosa Beck Zsolt, az egyház új központjának védnöke (ahogy a Heti Válasz 2007-es listájában szerepelt - a szerk.). Innentől kezdve nem lehetett véletlen a teszt alkalmazása sem az „interjú” során. Az iskola úgy tűnik csak egy a sok olyan szcientológiai tanításokat alkalmazó nyelviskolák közül, amelyek Magyarországon működnek, és az alapító L. Ron Hubbard „módszereit” és „programjait” tanítják. Mellesleg Hubbardnak soha életében semmi köze nem volt az oktatáshoz. Ezt magyarul Alkalmazott Oktatástannak hívják (Applied Scholastics). Így visszatekintve már értelmet nyer az álláshirdetésben található „Nem szükséges, hogy szakmai képesítéssel rendelkezz, mi kiképzünk” mondat. Az iskola vezetője, ahogyan Facebook-oldalukról kiderül, egy ázsiai származású nő, Szoko, akiről sajnos még nem tudtam kideríteni semmit. Érdekes, hogy elkaptam egy beszélgetést, amin ingyenes órákat kínáltak, és hogy beszédcentrikus oktatás zajlik, ami miatt, aki még nem is ismer szavakat az is tud az óra végére beszélni. Sajnálom, hogy a tanulni vágyókat így elcsalogatják egy ingyenes próbaórára, majd ki tudja mennyi pénzt gombolnak le róluk később ezért a „forradalmi módszerért”.
A lényeg, és amiért úgy gondoltam tollat (billentyűzetet) ragadok, hogy felhívjam a figyelmeteket erre a hatalmas átverésre. És ami a legfontosabb, rengeteg helyen hirdetik magukat, és fiatalokat keresnek. Ha bárki tud valamilyen infóval vagy tapasztalattal szolgálni várom a kommentekben! Mindenesetre ez az eset is arra tanít, hogy járjunk nyitott szemmel.