Boldog Apor Vilmos pappá szentelésének 100., halálának 70. évfordulójára emlékeztek Győrben.
Pápai Lajos győri megyéspüspök a meghívott vendégek és hívők jelenlétében felszentelte a megújult kiállítást, amelyet boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén rendeztek be a Püspökvár tornya alatti labirintusszerű pincehelyiségekben.
A tárlat a történelmi kor és Apor püspök munkásságát tablókon mutatja be, amelyekhez az Egyházmegyei Levéltár és a Kincstár irat- és fotógyűjteménye szolgáltatta az alapot, míg a szemtanúk vallomásai egy húsz évvel ezelőtt készített interjúsorozat segítségével elevenednek meg. A szerkesztett tablókat egyéb források, korabeli filmhíradók, archív és amatőr felvételek egészítik ki.
A kiállítás egyik új eleme, hogy az óvóhely felé vezető pince előtérébe is lemehetnek a látogatók, oda, ahol a végzetes események lezajlottak.
Apor Vilmos 1892. február 29-én Segesváron született székely főnemesi családból. 1915. augusztus 24-én Nagyváradon szentelték pappá, 1941. március 2-án foglalta el püspöki székét Győrben.
Amikor 1945-ben a háború elérte a várost, több száz embert menekített a Püspökvárba. A püspököt egy szovjet katona lőtte le, amikor a vár pincéjében rátalált a bujkáló asszonyokra. Egy találat a fején, egy a kezén, egy a gyomrán érte. Sérüléseibe április 2-án belehalt.
Ideiglenesen a Kármelita-templom kriptájában temették el. Testének ünnepélyes felhozatala 1948. november 24-re volt kitűzve, azonban a városi vezetők és a rendőrség tiltása miatt csak 1986. május 23-án tudták végső nyughelyére helyezni a Nagyboldogasszony-székesegyházban.
Boldoggá avatása 1946-ban megindult, de három évvel később felfüggesztették és csak 1989-ben lehetett folytatni. 1997. november 9-én avatta boldoggá a Szent Péter téren II. János Pál pápa.
Pápai Lajos megyéspüspök év elején hirdette meg az imaévet a vértanú püspök halálának 70., pappá szentelésének 100. évfordulója emlékére.
(MTI nyomán)