Miután a tizenöt éves lányunk könnyeivel küszködött Greta Thunberg beszéde alatt, és mérges lett a mi generációnkra, "akik harminc éve semmit sem tettünk”, úgy döntöttünk, hogy segítünk neki 4 fokkal lehűteni a bolygót ebben a klíma-vészhelyzetben, és a Greta által a tévében bejelentett "teljes kihalás” megakadályozásában.
Zoom
Kép: artbyneva on Instagram
Tehát újra jövőt fogunk adni a lányunknak. Ezt a következőképpen hajtjuk végre:
Mostantól kerékpárral megy az iskolába, mert autóval vinni/hozni a szén-dioxid-mennyiséget növelné a légkörben. Természetesen hamarosan tél lesz, és akkor majd busszal akar menni, de amíg ez dízelbusz, ez nem tűnik előnyösnek az éghajlat szempontjából. Most persze elektromos kerékpárt kér, de megmutattuk neki a lítium-kitermelés által okozott pusztítást a természetben. (Ezenkívül súlyosan mérgező a savas és zselés ólomakkumulátor, a NiCd akkumulátor, illetve a primer elemek jelentős része.) Tehát ez is csak pedálozás lesz. Mi is így jártunk iskolába.
Lekapcsoltuk a radiátort is a szobájában a gázok égetése, illetve a szén-dioxid-kibocsátás miatt. Most este tizenkét fokra esik le a hőmérséklet, de télen néha fagyhat. Ebben az esetben megígértük, hogy külön pulóvert, sapkát, és kesztyűt kap.
Ugyanezen okból megállapodtunk abban, hogy mostantól csak hideg vízben zuhanyozhat. Továbbá ő maga fogja mosni a ruhákat a mosódeszkával, mert a mosógép, szárítógép egyszerűen energiafogyasztó.
A poliészter (műszál), nejlon és akril (szintetikus anyagok) ruhái hasonló környezeti hátrányokkal rendelkeznek, és mivel alapvetően kőolaj-eredetű műanyagok, ezért akár több száz év is lehet a lebomlási idejük. Ezért hétfőn mindent elviszünk egy használtruha-boltba. Találtunk neki egy ökoboltot, ahol csak festetlen, fehérítetlen vászonból, gyapjúból és jutából készült ruhákat árusítanak. Az éghajlatért meg kell szenvedni. A pamut nem jöhet szóba, ez távoli területekről származik, és peszticideket használnak rá.
Most láttuk az Instagramon, hogy nagyon dühös lett. Nem ez volt a szándék. De később, este 7 órakor kikapcsoljuk a WiFi-t, és csak holnap, vacsora után kapcsoljuk be újra. Ily módon megtakaríthatunk áramot, nem lesz elektrostressze, és teljesen elszigetelten a külvilágtól jobban tud majd koncentrálni a házi feladataira. Esténként tizenegy órakor kikapcsoljuk az áramot, így a sötét valóban sötét lesz. Ez sok energiát takarít meg.
Nem mehet téli sportokat űzni. Nem mehet nyaralni sem, mert nyaralási helyeink kerékpárral gyakorlatilag megközelíthetetlenek. Visszatérni a nagyszüleink CO2-kibocsátáshoz és klímalábnyomához egyszerűen azt jelenti, hogy ugyanúgy élsz, mint a nagyszülők. Ők pedig soha nem voltak nyaralni, akár még kerékpárjuk sem volt.
CO2-lenyomat nélkül nincs hús, hal és baromfi sem. Szójaalapú húspótlók sem lesznek, ugyanis az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés. Az importált élelmiszereket is mellőzni fogjuk, mert ennek is negatív ökológiai hatása van. Gondoljunk a távoli országokból származó termékek szállításával járó széndioxid-kibocsátásra! Így, egyáltalán nem lesz csokoládé Afrikából, kávé Dél-Amerikából és tea Ázsiából.
Ezért csak hazai burgonya, zöldség, gyümölcs lesz, és ezek is csak a hideg talajból, mert az üvegházak kazánokat, CO2-t és mesterséges világítást használnak. Ez sem környezetbarát, és nem használ a klímavédelemnek. Kenyér lesz, de nem lesz vaj, tej és tojás. A sajtot, a joghurtot, a túrót és a tejszínt is mellőzzük mivel ezek tehenektől származnak (a nagyüzemi állattenyésztés ökolábnyoma). Nyáron nem lesz fagylalt. Nem lesz üdítő és sör sem, mivel a buborékok CO2-k. Fogyni akart néhány kilót, nos, ez így működni fog.
Az összes műanyagot betiltjuk, mert fosszilis tüzelőanyagok kinyerésével hozzák létre, rendkívül nagy szénlábnyommal rendelkezik. Mindent, ami acélból és alumíniumból van, el fogunk távolítani. Láttad már valaha, hogy egy nagyolvasztó mennyi energiát fogyaszt? És végezetül: nem kap sminket, szappant, sampont, krémet, testápolót, kondicionálót, fogkrémet és gyógyszereket. Az egészségügyi betétje pedig vászonból lesz, éppen úgy, mint régen.
Ily módon akarjuk megakadályozni a “tömeges kihalást” és az egész ökoszisztéma eltűnését. Miatta tesszük. Ő hisz benne.
(Forrás: Fb/Tibi atya)