Egy nyilatkozatban szó esik a nácizmusról és a holokausztról, de nem említik a fasizmust... És a jóságos, önfeláldozó Szovjetunió is rossz színben tűnik fel. Nos, ezért szomorú ma Thürmer Gyula. Alább olvasható a közleménye.
Tíz ország, az USA, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia külügyminiszterei a "második világháború befejezésének" 75. évfordulóján tiszteletüket fejezték ki azoknak, akik "küzdöttek azért, hogy legyőzzék a náci Németországot és véget vessenek a holokausztnak."
A nyilatkozat nyilván az USA ötlete volt, amely ideológiák mentén új szövetségeket talál ki a régiek helyett. A papírt nem az EU és a NATO nagy országaival írattatta alá, hanem velünk, a volt szocialista országokkal. Felejtsük el a történelmünket, nehogy átálljunk Oroszország és Kína oldalára, álljunk ki az USA vezette világ mellett! Vegyük tudomásul, hogy mi az amerikai érdekszféra részei vagyunk. Nagyjából ez a nyilatkozat célja.
Az üzenetben szó sem esik a fasizmusról. Nem beszélnek arról, hogy a Szovjetunió 26 millió embert áldozott fel, és a Szovjetunió nélkül ma horogkeresztes zászló lobogna Európa felett. Beszélnek viszont arról, hogy "1945 májusa nem hozta el egész Európának a szabadságot." A kelet-közép-európai országok a "szovjet katonai túlerő, elnyomás és ideológiai ellenőrzés" miatt ötven évig "rabságban" voltak.
A miniszterek nyilván hallottak már a nagyhatalmak 1945. évi jaltai és potsdami tárgyalásairól, a párizsi békéről, igy tudhatják, hogy Európa sorsáról nem a Szovjetunió döntött egyedül, hanem az USA-val és Nagy Britanniával együtt. A miniszterek felhívják a nemzetközi közösséget, hogy "utasítsák vissza a világ érdekszférákra való felosztásának koncepcióját és álljanak ki a szuverén nemzetek egyenlősége mellett." Nem értik, hogy pont az ilyen nyilatkozat jelzi, hogy kik is vagyunk: Amerika zsoldosai!