A szervezők Facebook-oldalán található újabb tájékoztatás:
Dicsőség a Hősöknek!
A második infóközlés előtt következzék egy hiteles történet.
Jó pár éve már annak, hogy a Pesthidegkúti Sarlós Boldogasszony Plébánia kertjében ráakadtunk az előző heti közlésünk képei között utolsóként szereplő német katonasírra. Azóta többször felmerült a túrákba illesztése is, de túlságosan kiesik a régi útvonalból. Így aztán idén ősszel Szanyó Miklós túravezetőnk elment a helyszínre abban a reményben, hogy talál rövid utat, illetve hallott a helyiektől egy másik erdei katonasírról is. Odaért a templomkerthez, de csupán a régi fakereszt hűlt helyét találta. Kérdezősködött és egy helytörténetben igen jártas lakos elmondta, hogy az nem volt igaz sír, a keresztet sok éve tisztelgésképpen állította egy azóta már elhunyt helyi lakos, hogy az erdőben elszórtan meglévő katonasírok helyett egy közös helyen emlékezhessenek a helyiek. Ez amúgy olyan hitelesen sikerült az emberünknek, hogy a 2000-es évek első felében még az MDF is koszorúzott itt.
Túravezetőnk és Torma Tibor, a II. kerületi Jobbik alelnöke becsöngettek egy közelben lakó idős nénihez, aki elmesélte a hiteles történetet. Fiatal lány volt még 1945-ben, amikor 9 német kitörő katona érkezett a hegy felől. Az oroszok válaszul egy egész hadoszlopot küldtek föl, hogy - miként az akkortájt történni szokott - végezzenek a kitörőkkel. Lövöldöztek az erdőben, majd ellepték a falut. Mindent átkutattak, beleszurkáltak a szalmazsákokba, átfésülték a házakat. A néni jól emlékszik, hogy mikor látott életében először aranyfogat, ugyanis mikor tavasszal a hegyen rátalált a német katona testére, annak nyitva volt a szája. A helybéliek temették el ott, ahol megtalálták. Az idős néni története után nyomban a Kálvária-hegyre indultak szervezőink és hosszas kutató munka után megtalálták a sírt.
Ezzel a Kálvária-hegyi ponttal már volt értelme a túránkba illeszteni az emlékpontot, így találtuk ki, hogy idén Hidegkútról induljon a túra. A Kálvária-hegyi sírt legalább 20 éve senki sem kereste fel, így hivatalosan mi leszünk az elsők, akik ezen a ponton is megemlékeznek majd. A túránk innen a Csúcs-hegy felé veszi az irányt és hátba támadjuk az óbudai sírt, ahonnan az eddig már jól ismert módon folytatódik a kis kitöréstúránk. Az eddig mindig gondosan 10 km alatt tartott túrahossz valamivel több lesz mint 12 kilométer, de úgy gondoltuk, hogy a két emlékpont felkeresése megér ennyi pluszgyaloglást.
A Kitörés Emléktúra az Óbudai Jobbikkal megemlékező túrája tehát a következő útvonalon fog haladni: II. ker. Pesthidegkút, Templom utca - Kálvária-hegy - Óbuda, Csúcs-hegy - Homok-hegy - Nyéki-hegy - Hűvösvölgy - Széher út. A túránk így 10 koszorút fog elhelyezni az útvonalon. A most csatolt képek a Kálvária-hegyen készültek a terepbejárások idején és így először publikáljuk őket.
Zoom
Zoom