Mint arról mi is hírt adtunk, 1 hónap múlva kezdődik a Magyar Sziget fesztivál. Óriási múltja van a rendezvénynek, túlzás nélkül állítható, a magyar nemzeti oldal kultikus eseménye, amely igen hosszú múltra nyúlik vissza. Sokan emlékeznek még rá, az első Magyar Szigetet még 2001-ben tartották meg, a Verőce melletti Csattogó-völgyben.
Természetesen, mind mindenben, itt is voltak hullámvölgyek, hullámhegyek, 2010 környékén egészen biztos, hogy több 10 ezer ember látogatta a rendezvényt, aztán volt egy kisebb visszaesés, majd, ha úgy tetszik, 2018-ban a Mi Hazánk alakulása után került újragondolásra a projekt, és kísérleti jelleggel 2019-ben tartották meg hosszú évek óta az első nagyobb volumenűnek szánt Magyar Szigetet, immáron Ásotthalmon. Sajnos a Covid és az értelmetlen lezárások nem engedték, hogy az elmúlt években a maga útján bontakozzék ki újra a Magyar Sziget, ám úgy tűnik, 2022 nyarán nem lesz akadály. Erről kérdeztük Spigut Tamást főszervezőt.
Zoom
- Gyakorlatilag több mint fél éve dolgozom az idei fesztiválon. Nagyon jól állunk az előkészületekkel, de még rengeteg munka lesz ebben az egy hónapban is, sőt most lesz a legtöbb - fejtette ki.
A koncerteken kívül természetesen jönnek a hagyományőrző programok is, ezeknek az utolsó egyeztetései zajlanak. Akik szellemi táplálékra is vágynak, ők sem maradnak program nélkül, naponta három különféle előadás, pódiumbeszélgetés kerül megrendezésre, már csak egy kis türelmet kérnek, és pár napon belül ezeket is nyilvánosságra hozzák.
- Nagyon sok elvárásom van főleg magammal szemben, hiszen életem legnagyobb projektjén dolgozom most, amibe hiba nem csúszhat. Szeretném, ha a négy nap alatt minimum tízezer embert meg tudnánk mozgatni a fesztiválra, amire nagyon régóta nem volt példa  a Magyar Szigeten, és egy ekkora tömegre nem kis logisztika, szervezés és munkaerő kell majd - összegezte Spigut.
Zoom
Abban is biztosak lehetünk, hogy a Magyar Sziget szellemisége, azon túl, hogy deklaráltan célja, hogy minél szélesebb rétegekhez eljuttassa a nemzeti gondolatot, akár az előadások, akár a zene útján, a legváltozatosabb műfajokon át, mégis ugyanaz a mai napig. Ez pedig nem más, mint amit a Sziget alapítója, Toroczkai László mondott egykor:
Valami letűnt világot keresünk mindannyian a mai globalizált, arctalanított környezetünkben. Keressük a tündéreket, a szentté avatott királyainkat, győztes hadvezéreinket, a halállal dacoló vitézeinket, a tündöklő kastélyainkat, rendíthetetlen várainkat, fehér falú házainkat, aranyló mezőinket, kristálytiszta forrásainkat, áttetsző, kék tengereinket és a szűzhófedte, égig érő hegyeinket. Keressük a magasabb rendű célokért makacsul élő, majd meghaló uralkodóinkat és a vezetőikhez hűséges és összetartó, öntudatos népünket.
Lantos János - Kuruc.info
Korábban írtuk: Egy hónap múlva kezdődik a Magyar Sziget
Zoom
Részletek: magyarsziget.hu