Botrányos reklámmal hirdetik a közelgő budapesti homokos rendezvényt, ugyanis a plakáton három gyermek szerepel - vette észre a Magyar Nemzet is. Úgy tűnik – mivel a Magyar Reklámetikai Kódex rendelkezése szerint „gyermekek és fiatalkorúak nem szerepeltethetők az olyan termékek, szolgáltatások reklámjában, amelyek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – egy esetlegesen elindított etikai eljárás elmarasztaló határozatot is hozhat.
A reklámetikai kódexünk szerint „gyerekek és fiatalkorúak nem szerepelhetnek olyan termékek, vagy szolgáltatások reklámjában, amelyeknek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – fogalmazta meg véleményét az MNO-nak Fazekas Ildikó azzal kapcsolatban, hogy egyik internetes weboldal a készülő "Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű fesztivál" közelgő időpontjáról adott előzetes tájékoztatást, ám a mellékelt figyelemfelkeltő plakáton három gyerek is szerepel.
Az Önszabályozó Reklám Testület elnöke felhívta a figyelmet arra a plakáttal kapcsolatban, hogy „nem gazdasági célú reklámról” van szó, vagyis „nem lehet büntetést kiszabni.” Kijelentette: egyáltalán nem jó, hogy bármilyen szexuális tartalommal bíró reklámban gyerekek szerepelnek. Fazekas Ildikó úgy véli, nagy a felelőssége a médiának abban, hogy az ilyen tartalmakat közzé teszi-e, szerinte a médiának segíteni kell abban, hogy az ilyen üzenetek csak a meghatározott célcsoporthoz jussanak el.
A Magyar Reklámszövetség főtitkára szintén azt emelte ki az esettel kapcsolatban, amit Fazekas Ildikó a gyermekek reklámokban való szereplésével kapcsolatban. Markovich Réka úgy véli, hogy „első ránézésre” aggályos lehet a hirdetmény, ám ezt csak az etikai eljárás során lehet tisztázni. Amíg azonban hivatalosan nem indít valaki eljárást, az etikai bizottság nem foglalkozik az üggyel.
Mint elmondta, a Magyar Reklámetikai Kódex alábbi passzusába ütközés lehetőségét mindenképpen felveti a reklám: „Gyermekek és fiatalkorúak nem szerepeltethetők az olyan termékek, szolgáltatások reklámjában, amelyek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – idézi az MRK-t a főtitkár (12. Cikkely (11) ). A fenti esetek nyilvánvalóan azokra a reklámokra korlátozódnak – folytatja Markowich Réka, amelyek nem gyereknek szólnak: a szerepeltetésük ilyenkor azért kíván különösen nagy elővigyázatosságot, mert a gyermekek magukhoz hasonló szereplőket látva érdeklődéssel fordulnak a reklám felé – ami egy szexuális hovatartozáson alapuló esemény esetében etikusságában megkérdőjelezhető.
„Tilos közzétenni olyan reklámot, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja, így különösen, ha a gyermek- és fiatalkorúakat veszélyes, erőszakos, továbbá a szexualitást hangsúlyozó helyzetben mutatja be.” – idézi a „csak általánosságban” fogalmazó gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. (5.§ (2)) törvényt. Hozzátette azt is, hogy „ennek a tényállásnak való megfelelés természetesen (hatósági) mérlegelés kérdése.”
Az MNO megkérdezte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékeseit is, mit szólnak ahhoz, helyesnek tartják-e, hogy félmeztelen gyerekekkel reklámozzák a melegfesztivált, ám mindezidáig nem érkezett válasz írásban feltett kérdéseikre.
(MNO)