Lesújtó véleményt közölt Olosz Gergelyről, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt szenátoráról az a bíró, aki egy korrupciós perben első fokon hét év börtönbüntetéssel sújtotta.
Az ítélet indoklásából a Mediafax hírügynökség közölt hétfőn hosszú részleteket.
A bukaresti törvényszék bírája úgy ítélte meg, hogy Olosz Gergelyt gyakorlatilag "falhoz állították" a másod- és harmadrendű vádlottak, akik beismerő vallomást tettek.
Olosz az időhúzás taktikájával próbált élni, azt remélvén, hogy időközben életbe lép az új büntető törvénykönyv, amely alapján enyhébb büntetésre számíthatott volna.
A bírói indoklás szerint Olosz Gergely "fittyet hányt annak a közösségnek az érdekeire, amely a magas tisztségbe juttatta, s azt úgy értelmezte: gyorsan és hatékonyan kell lépnie azért, hogy tisztességtelen eszközökkel olyan óriási összegekhez jusson, amelyekről az adófizetők többsége nem is álmodik."
A bukaresti törvényszék július 17-én ítélte első fokon hét év letöltendő börtönbüntetésre Olosz Gergelyt, akit többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek.
A vádhatóság szerint 2010-ben - amikor Olosz parlamenti honatya volt - négy vállalkozó lefizette, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz 2007 és 2008 között a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be.
A vádirat szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formákban.
Olosz Gergely 2011 elején megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét (Orbán Viktor kampányolt neki), a versenyben azonban alulmaradt Kelemen Hunorral szemben.
(MTI nyomán)