A marosvásárhelyi magyar napokat szegregációra, Szent István király ünnepét vandalizmusra hivatkozva betiltó, magyargyűlölő oláhcigány Dorin Florea polgármester tovább erőszakolja Székelyföld kulturális közponjára a román identitást. Marosvásárhelyre a polgármester engedélyével, de a helyi tanácsi határozat nélkül állítottak szobrot - állítólag ideiglenesen - Grigore Vieru moldáviai költőnek, s tervezik, hogy újabb hét – Marosvásárhelyhez kevéssé vagy egyáltalán nem kötődő – román személyiségnek állítsanak emléket.

A marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Ház elé állították fel szerdán a jelenlegi Moldova Köztársaság területén született Grigore Vieru szobrát.
Păunescu és Lădariu barátja volt
Bármennyire is kerestünk adatokat arról - írja a Székelyhon -, hogy milyen köze volt Marosvásárhelyhez a szóban forgó költőnek, semmilyen erre vonatkozó adatot nem találtunk, annál többet arról, hogy Adrian Păunescu jó barátja volt, és igen nagy románnak tartotta magát. A megyeszékhelyen felállított szobor mellett jól látható helyen két kis táblát helyeztek el, amelyen a következő felirat olvasható: A szobrot ideiglenesen állították fel, amíg a helyi tanács határozatot nem hoz erről.

Dorin Florea, a magyargyűlölő oláhcigány polgármester
A Székelyhon.ro megkérdezte Dorin Florea tanácsadóját, Csegzi Sándort, hogy mit tud a szoborállításról, hiszen az általa ideiglenesen vezetett Népi Egyetem székhelyének otthon adó épület előtt látható. Mint kiderült, Csegzi Sándor nem hallott még a szoborállításról. Arra viszont emlékezett, hogy két-három évvel ezelőtt a szélsőséges nézeteiről ismert Lazăr Lădariu kezdeményezte a Grigore Vieru-szobor felállítását, akkor azonban a helyi önkormányzat RMDSZ-frakciója ezt megakadályozta.
Egycsapásra nyolc román személyiség szobra
A Többnyelvű Marosvásárhelyért civil csoportosulás közzétett egy levelet, amelyből kiderül, hogy a Nicolae Băciuţ által vezetett Megyei Kulturális Igazgatóság kérvénnyel fordult Marosvásárhely polgármesteréhez, Dorin Floreához, amelyben azt kérte, hogy engedélyezze nyolc román személyiség szobrának felállítását a már meglevő Mihai Eminescu-szobor köré. A felállított Vieru-szobor mellett Romulus Guga, Vasile Netea, Serafim Duicu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Fiscuteanu, Romulus Feneş és Ion Vlasiu mellszobra kapna helyet.
Ajándékba kapott szobor
A Székelyhon.ro kérdésére Ioan Chiorean, a városháza sajtófelelőse elmondta, hogy a megyei kulturális igazgatóság egy Fehér megyei alapítványtól kapta ajándékba a Vieru-szobrot, és csak ideiglenesen állították ki. „Nem közterületen van, hanem a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház területén (szerk. megj.: az Eminescu-ház a polgármesteri hivatalhoz tartozik). Igaz, hogy a Nicolae Băciuţ által vezetett megyei igazgatóság szoborparkot akar létrehozni, de ezt csak azután teheti meg, miután a helyi tanács erre engedélyt ad. A Vieru-szobor ideiglenes kiállítását a polgármester hagyta jóvá” – ismerte el a városháza illetékese, aki nem tudta megmondani, hogy meddig lesz közszemlére téve az alkotás.
A Székelyhon.ro kérdésére, hogy ha Grigore Vierunak ideglenesen szobrot lehet állítani, tanácsi határozat nélkül, akkor mellé lehet-e állítani Sütő András marosvásárhelyi író szobrát is, Ioan Chiorean azt mondta, igen, ha megkapja a polgármester engedélyét.
(Székelyhon.ro nyomán)
Kapcsolódó: