Marosvásárhely főtere helyett a várossal szomszédos Marosszentgyörgyön, a Maros-parton kénytelenek megrendezni a szervezők az augusztus 30. és szeptember 1. között tartandó első magyar napokat, amelyeknek a Vásárhelyi Forgatag nevet adták.

A hungarofób polgármester, akire a felmérések szerint rendszeresen szavaznak agymosott magyarok is - reméljük, most (is) büszkék magukra
A rendezvényt szervező Marosvásárhelyért Egyesület közleménye szerint azért kényszerültek a helyszínváltoztatásra, mert a 45 százalékban magyarok lakta város román vezetői "szegregációnak" tekintették, hogy a magyarok önálló rendezvényt szerveznek. (Javasoljuk Ádernek és Martonyinak, kérjenek elnézést a városba betelepített románságtól, amiért a szélsőséges magyarok 93 év után önálló rendezvényt akartak szervezni, az biztosan még többet javítana a párbeszéden és a partnerségen - a szerk.)
Kétharmados oláh többséget akartak a magyar napokon
A polgármesteri hivatal illetékesei a programot, a fellépők névsorát és a rendezvény elnevezését is kifogásolták. "A városvezetés abban az esetben egyezett volna bele a rendezvény megszervezésébe, ha a program úgy változik, hogy a koncertek, fellépők, vásárosok, árusok kétharmada a román közösség soraiból kerül ki" - áll a közleményben.
Mint a szervezők írták, a városháza illetékeseivel folytatott többszöri, eredménytelen egyeztetés után úgy érezték, választaniuk kell egy markánsan román rendezvény és az elképzelt magyar napok között. "Választani kellett, hogy feladjuk jó néhány ember csaknem egyéves munkáját, vagy megvalósítjuk az álmunkat más helyszínen, más körülmények között" - magyarázták a szervezők a helyszínmódosítást.
A Krónika napilap a jelek szerint rendkívül naiv Soós Zoltán fesztiváligazgatót idézte, aki reményét fejezte ki: bizonyítani tudják, hogy nem valós a szegregációtól való félelem, és jövőre már a polgármesteri hivatal is partner lesz a rendezvény megszervezésében. "Ha Kolozsváron és Nagyszebenben lehet magyar napokat szervezni, akkor Marosvásárhelyen is helye van ezeknek" - idézte a lap Soós Zoltánt.
(MTI nyomán)