Az alábbi írás a Kárpáti Igaz Szóban jelent meg:
Itt már a pánik az úr
Vidékünkön háborús időket idéző, pánikszerű vásárlási roham vette kezdetét az utóbbi napokban. A hrivnya folyamatos gyengülése és a kilátástalan helyzet miatt az emberek a még megmaradt megtakarításaikat felhasználva igyekeznek tartós élelmiszert vásárolni.
Mindezek következtében az ABC-kben, szupermarketekben nem ritka a félig, illetve teljesen üres polcok látványa. A tapasztalat szerint a cukor, a liszt, a tésztafélék, valamint az étolaj a „sláger”.
A logika azt diktálná, hogy a konzerveknek is ebben az illusztris sorban kellene lenniük, azonban a magas árak ehhez túlzottan riasztóak.

Apropó, árak: míg a cukor a megyeszékhelyen vasárnap délután 10, kedden 11,50 hrivnyába került, szerdára a kilónkénti ár helyenként felugrott 23 (!) hrivnyára. A feszült helyzetet nagyszerűen érzékelteti, hogy az egyik ungvári szupermarketben rendes adok-kapok alakult ki a kimérős cukor mellett…
Persze a drágulás nem csak itt érhető tetten. A kétkilós lisztcsomagok ára, amelyek nem is olyan rég 14-15 hrivnyát kóstáltak, már jócskán 20 felett járnak. A rizs, a tatárka (közismertebb nevén „grecska”) kilónként 23 hrivnyába kerül. A tésztafélék, a makaróni sem hiányzik a sorból, ami szintén drágult, míg a legolcsóbb, kis kiszerelésű étolajért is 18 hrivnyát kell fizetni.
A leginkább fájó pont a kenyér drasztikus drágulása, ami hihetetlen módon helyenként már 13,50 környékén mozog. A kis haszonnal működő pékségek gyakorlatilag vegetálnak, egyes hírek szerint az utóbbi egy hétben a megyeszékhely körzetében három pékség is bezárt.
A hrivnya devalvációja következtében jócskán csökkent a választék az élelmiszerpiacon, jószerivel csak mutatóba akad importáru a boltokban. A bazárokon sem jobb a helyzet, sok helyen az eladók fele sem nyit ki, mivel nem tudják, mennyiért adják el portékájukat.
– Fogalmam sincs, mire számíthatunk a közeljövőben, nyilatkozta lapunknak Heé Béla gáti kereskedő, vállalkozó. – Már megéltünk hasonló időszakot, azonban nem hittem volna, hogy újra itt lyukadunk ki. Az a helyzet, hogy a hrivnya gyengülése miatt már nincs bizalom a nemzeti valutában, a tömeges felvásárlás pedig természetes reakció az emberek részéről.
– Ön szerint mi lesz a vége?
– Ha nem stabilizálódik az árfolyam, és nem köszönt be a béke, semmi jóra nem számíthatunk…
Téglási István