Az egyesülésről döntött a Nemzeti Erő Párt és az Egyesült Románia Párt szombaton Marosvásárhelyen tartott közös ülésén. A nacionalista politikai pólus a következőkben dönt a politikai platformról és a kongresszus időpontjáról.
Az európai parlament Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport – amelynek tagja többek között Marine Le Pen és Geert Wilders is – alelnöke, Laurentiu Rebega a hétvégi, marosvásárhelyi ülés után bejelentette, hogy a Nemzeti Erő Párt (PFN) és az Egyesült Románia Párt (PRU) nacionalista pólusban egyesül.
„Izgalmas és boldog perceket élek át, mert lehet, hogy történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amikor két nacionalista doktrínájú párt az egyesülésükről és egységes nacionalista pólus megalakításáról döntött. A hazafiak pólusa lesz, amely visszaadhatja Romániának azt, ami a 27 év alatt hiányzott, hogy saját állampolgárai érdekében döntsenek. Fordulóponthoz érkeztünk, nemcsak országos szinten, hanem nemzetközi szinten is, a hollandiai választási eredmények ugyanis hitelességet kölcsönöznek nekünk és köteleznek is, hiszen ott a nacionalisták 33 százalékot értek el, és kevés olyan párt volt, amely nőni tudott a felmérések során. Másrészt az a fontos, hogy ma Marosvásárhelyen lehetőségünk volt egy új történelmi fejezetet nyitni, amelynek következtében két párt hamarosan egyesül. Szeretném megmutatni, hogy Romániában a nacionalizmus – egy polgári és nem etnikai, mérsékelt nacionalizmus, amelyben minden nemzet Románia részét képezi – hozzájárulhat az ország fejlődéséhez, a polgárok jólétéhez” – idézte Rebegát az Agerpres hírügynökség.
A politikus kijelentette, nem értékelést, hanem tiszteletet akar kiharcolni Brüsszelben Romániának. Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, minden nacionalista párttal tárgyalásokat folytatnak, amely az elmúlt 27 évben a nemzeti értékrendet, az ország szuverenitását és függetlenségét, az ortodoxizmus szellemiséget képviselte, így többek közt a Nagy Románia Párttal, a Vatra Romaneasca szervezettel vagy a Román Nemzeti Egységpárttal (PUNR) is.
Rebega hozzátette, az egységes nacionalista pólus legkésőbb júliusig megszervezi a tagpártok egyesülési kongresszusát.
(Székelyhon - Híradó nyomán)