Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mind a hétvégi romániai elnökválasztáson való részvételt, mind pedig a szavazást a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza – derül ki a párt elnökségének csütörtöki közleményéből.
A kommünikében kifejtik, a romániai elnökválasztási kampányban a magyar közösség nevében induló jelöltet még 30 esztendővel a rendszerváltozás után sem fenyegeti a győzelem reménye, viszont az elnökválasztási kampány lehetőséget teremt a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, valamint arra, hogy a közös célok minél több erdélyi magyar szavazópolgárt mozgósítsanak, felmutatva a közösség erejét.
„Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a jelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat pufogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról” – állapítja meg az EMNP.
A párt szerint nehéz helyzetben van, aki reálpolitikai megfontolások, és a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról, hogyan szavazzon az elnökválasztás első fordulójában.
Az EMNP ezért nem foglalt állást a szavazáson való részvétel és valamely jelölt támogatása tekintetében, hívei lelkiismeretére bízva a döntést.
„Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövő évi két – a magyar közösség szempontjából sokkal fontosabb – választásig sikerül kialakítani a sikeres szerepléshez elengedhetetlen akcióegységet” – zárul az EMNP országos elnökségének közleménye.
Romániában a vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, amelyen 14 jelölt neve kerül a szavazólapokra. A romániai összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja. Az EMNP idén nem indított saját jelöltet.
A legutóbbi, 2014-es elnökválasztáson Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az érvényes voksok 3,47 százalékát, Szilágyi Zsolt, az EMNP jelöltje, az érvényes voksok 0,56 százalékát szerezte meg.
(MTI)