Constantin Copotoiu
Tavaly decemberben a Bolyai Kezdeményező Bizottság tudomására jutott, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyes vezetői plágium révén próbálják növelni tudományos közleményeik listáját. Az egyetem rektorának, Constantin Copotoiunak, és tudományos rektorhelyettesének, Brinzaniuc Claranak vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolatából áll.
Dr. Hantz Péter biofizikus, a bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézet munkatársa, a BKB alelnöke megkereste az eredeti cikkek szerzőit, akik írásban megerősítették a plágium tényét. Ennek nyilvánosságra kerülése után a rektor és a rektorhelyettes abszurd és ellentmondásos magyarázkodásba kezdett.
A rektor nem restellte kijelenteni, hogy egy orvosi problémáról csak egyféleképpen lehet beszélni. Utána azt találta ki, hogy tudta és akarata ellenére lett a közlemény utolsó szerzője (a publikáló csapat vezetője). Hozzátette, hogy a cikkről csak tavaly augusztusban szerzett tudomást, és azonnal értesítette az egyetem etikai bizottságát. Az új román oktatási miniszternek írt levelében Hantz rámutat: a cikket, amelyet mellesleg egy holland doktori dolgozatból ollóztak össze, a rektor egyik doktorandusza mutatta be egy tavaly előtti konferencián, amelynek maga a rektor volt a tiszteletbeli elnöke. A cikk még tavaly májusban nyomtatásban megjelent az egyetem angol nyelvű lapjában, amelynek a főszerkesztője a rektor felesége. Az egyetem etikai bizottságának tagjai csak a botrány kirobbanása után, decemberben szereztek tudomást az ügyről. Mindezt egybevetve valószínűsíthető, hogy a rektor megint hazudik.
A rektorhelyettes a botrányért a magyar kollégákat hibáztatta, akiktől szerinte „minden gonoszság kitelik” („orice gest reprobabil”). A plágiumvád kapcsán azt nyilatkozta, hogy csupán egy sebészeti eljárás leírását másolták ki külföldi közleményekből. Hantz ezt tételesen cáfolta: a cikk, amelynek a rektorhelyettes az utolsó szerzője, szinte teljes egészében két külföldi közleményből lett összevágva. Nyomatékul mindkét eredeti cikk szerzőinek plágiumnyilatkozatát is megszerezte.
Időközben arra is fény derült, hogy a MOGYE Általános Orvostudományi Karának dékánja, Leonard Azamfirei is egy plagizáló csapat vezetője volt. A BKB alelnöke a forrás gyanánt szolgált cikk első szerzőjének plágiumnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta.
Hantz megjegyezte, hogy a rektor felesége nemrég épp a plagizálásról közölt egy írást az egyetem tudományos folyóiratában (amelyben a másolt cikkek megjelentek). A biofizikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetem doktori iskolájának szabályzata szerint a doktori témavezetőknek doktoranduszaik plagizálásáért is viselniük kell a felelősséget.
A MOGYE-n a héten egyetemi választást tartanak, amelyen Brinzaniuc és Azamfirei is a rektori tisztségre pályázik, Copotoiu pedig az egyetemi szenátus elnöke szeretne lenni. Hantz a plagizáló oktatók félreállítását és megbüntetését követeli.
A magyar oktatók és diákok bojkottálják a választásokat, mert az egyetem vezetői, a hatályos román jogszabályokat semmibe véve, megtagadták a magyar főtanszékek létrehozását. A BKB által is szorgalmazott sikeres bojkott láttán Copotoiu rektor mondvacsinált okokra hivatkozva elbocsátással fenyegette dr. Szabó Béla egyetemi tanárt, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettesét.
Az egyetem szélsőségesen magyarellenes rektorát a BKB tiltakozása ellenére nemrég a SOTE díszdoktorává avatták.
(Bolyai Kezdeményező Bizottság)