2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

Ne legyen magyar tagozat a MOGYE-n! - A románok szerint ez a magyar diákok érdeke

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) teljesen elhatárolódik a marosvásárhelyi román diákságot tömörítő Liga Studenților Tîrgu Mureș által szervezett keddi tüntetéstől, amelyet az utóbbiak azért szerveztek, hogy úgymond megvédjék magyar társaik érdekeit.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) épülete előtt kedden gyülekezett a román diákok érdekképviselete magyar társaik „érdekei védelmében”, ugyanis szerintük a tanügyminisztérium beavatkozik az intézmény belső ügyeibe, a magyarokat pedig félrevezetik a magyar tagozat létrehozásának tervével. Ennek érdekében egy nyílt levelet is közzétettek honlapjukon, amelyben felszólítják a magyar diákokat, hogy ne engedjék magukat félrevezetni, ugyanis a politikusok csak rosszat akarnak nekik a magyar tagozat létrehozásával.
A főbejárat előtt összegyűlt mintegy 150 román diák nemzeti és egyetemi egységet követelt, közben aláírásokat gyűjtöttek és kék szalagokat osztogattak, tiltakozásként a magyar tagozat létrehozása ellen. Szerintük az egyetem jó hírneve szenvedne csorbát ezáltal, illetve csökkenne az államilag támogatott helyek száma is. A gyülekező főszervezője, a román diákszervezet elnöke, Dan Zolog a helyszínen elmondta: a magyar diákszervezet mindenféle együttműködést elutasít, pedig itt nem román vagy magyar, hanem a hallgatók közös érdekeiről van szó. Ennek ellentmond, hogy meg sem próbálták felvenni a kapcsolatot a magyar társaikkal előtte – akiknek pedig állítólag az érdekeiket védik.
Benedek Zalán, az MMDSZ alelnöke elmondta: teljes mértékben elhatárolódnak a román diákszervezet megmozdulásától. „Inkább nem kommentáljuk a keddi eseményt, semmi közünk hozzá. Mi is csak arról a nyílt levélről tudtunk, amelyet a honlapjukon tettek közzé. Egyáltalán nem kerestek meg minket ezzel kapcsolatban, hallottuk, hogy sms-ekben értesítették egymást, bennünket azonban nem” – nyilatkozta.
60 év alatt, megalakulása óta színmagyar egyetemből román nyelvű oktatási intézménnyé vált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem. Sokan nem tudják, mások elhallgatják azt, hogy eredetileg Románia egyetlen magyar nyelvű orvosi egyetemeként alapították meg. A napokban tüntető román diákok nem valószínű, hogy tudják ezt, így csak magukénak tekintik az intézményt.
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 1950-ben végzett diákjainak névsorában egyetlen román név sem szerepel, hiszen akkoriban két-három román diák végzett az egyetemen. Gyéresi Árpád professzor 1959-ben kezdte el tanulmányait az akkori, Orvosi és Gyógyszerészeti Felsőoktatási Intézetben, ami 1945-ben létesült. A magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés kiszorult Kolozsvárról és Marosvásárhelyre került. Azért kellett a magyar orvosi, mert román már volt az országban, szám szerint három.
- Mondhatni állami határozattal született ez a magyar nyelvű egyetem. Következtethetjük ebből érthetően, hogy az erdélyi tömb és akár szórványmagyarság kiszolgálására is -mondta Prof. Dr. Gyéresi Árpád, nyugalmazott professzor.
A magyaroknak létesített egyetem azonban elrománosodott az évtizedek során. 1962-től a laboratóriumi gyakorlatok nyelve román lett és ettől kezdve csak románul folytak. Az egyetem élén magyar rektor utoljára 1984-ben volt. Emellett a román és magyar diákok arány is erőteljesen megváltozott -
Novák Zoltán történész szerint: gyakorlatilag egy olyan érdekes helyzet alakult ki 90-ben, hogy az 1960-as arányok álltak elő, de fordított előjellel, tehát a hallgatóknak több mint 80%-a volt 60-ban magyar nemzetiségű és 90-ben pedig gyakorlatilag román diákság került ilyen méretű túlsúlyba.
A szakember szerint a mostani viták és a diáktüntetés azt mutatják, hogy hasonló jelek jelentkeznek Marosvásárhelyen, mint 1990 márciusában. Ma azonban nem éppen olyan súlyos a helyzet, mert más politikai helyzetben vagyunk. Kérdés azonban, hogy miért tekintik csak sajátjuknak az egyetemet a román diákok, akik a héten kivonultak tüntetni.
A marosvásárhelyi magyarság kisebbségi jogai biztosításának zálogaként látja az egyetemet, a románság pedig hatalmi eszközként használja ezt. Kompromisszumos megoldásra lenne szükség, és arra, hogy az egyensúly visszabillenjen, hiszen furcsa az, hogy 60 év után sokan nem is tudják azt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar intézményként indult.
(ErdélyTV - Székelyhon - Kuruc.info összeállítás)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready