"Honfitársai" számára sértőnek nevezte a Felvidék név használatát a hivatalos megnyilatkozásokban a tót parlament elnöke szerdán.
Pavol Paska a TASR közszolgálati hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: "végletekig menő illetlenség" a "szlovákok számára sértő" Felvidék kifejezés használata a hivatalos megnyilvánulásokban. A politikus erről azután beszélt, hogy Potápi Árpád, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke a testület révkomáromi ülését felvidéki találkozónak nevezte.
Pavol Paska szerint senkit nem zavarhat az, ha egy ország érdeklődést tanúsít a határon túl élő nemzettársai iránt. Ugyanakkor úgy vélte, vannak olyan történelmi pillanatok a két ország kapcsolatában, amelyek okot adnak arra, hogy elgondolkodjon, vajon mi a lényege ennek a gondoskodásnak.
"Végletekig menő illetlenségnek tartom, amikor hivatalos szinten olyan kifejezéseket használnak, amelyeket mi, szlovákok történelmi szempontból rosszallunk és sértőnek tartunk" - tette hozzá. A törvényhozás elnöke ugyanakkor leszögezte: a bizottsági ülés témáit a határon túl élő magyarok iránti gondoskodás legitim megnyilvánulásának tartja, de a találkozó megszervezésének körülményeit megkérdőjelezi.
Arra a kérdésre, hogy vajon a történtek ronthatnak-e a szlovák-magyar viszonyon, Paska annyit válaszolt: reméli, nem. A pozsonyi parlament elnöke az interjúban jelezte: a közeljövőben levélben indítványozza majd, hogy fejlesszék a két ország törvényhozásainak együttműködését.
(MTI nyomán)