A Hajdú-Bihar megyei nyomozók bűnügyi őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint Debrecen-Nagycserén állította elő azt a mérgező italt, amelytől többen kórházba kerültek - adta hírül honlapján a rendőrség.
Mint ismeretes, az országos mentőszolgálat 2017. december 19-én 3 óra körül értesítette a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot arról, hogy Szerepről három személyt mérgezés gyanújával kórházba vittek. A gyanú szerint a 20 éves férfi, 16 éves fiú és 18 éves lány ugyanolyan mérgező italt fogyasztott, amelytől rosszul lettek. A rendelkezésre álló adatok szerint a mentőszolgálat munkatársai Szerepről és Debrecenből további 18 személyt szállítottak kórházba, akiknél szintén felmerült a gyanú, hogy az ismeretlen összetételű, mérgező folyadékból fogyasztottak.
A nyomozók az ügyben széleskörű adatgyűjtést, tanúkutatást végeztek, valamint számos helyszínen tartottak házkutatásokat, amelyek során több liter ismeretlen összetételű folyadékot, üvegeket és több millió forint készpénzt foglaltak le.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A Hajdú-Bihar megyei rendőrök azonosítottak egy 47 éves debreceni lakost, aki a megalapozott gyanú szerint metil-alkohol és más egyéb adalékanyagok, aromák hozzáadásával különböző szeszesitalokat állított elő egy nagycserei tanyán. A gyanúsított az általa előállított hamis italokat eladta ismerőseinek, akik azokat továbbértékesítették.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették N. Sándort, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – igazságügyi toxikológus szakértő bevonásával – folytatja a nyomozást.
18 évesen három gyermeke van
"Könnyek között árulta el a nagymama: lélegeztetőgép tartja életben a Hajdú-Biharban megmérgezett háromgyerekes anyát" - sajnáltatja a Blikk a kiscsáládot.
A bulvárlapnak a helyiek, akik ismerik azokat, akik kortyoltak a szeszből, azt állították, házaló románok teríthették azt a gyilkos italt, amitől kilenc felnőtt és hat gyerek lett rosszul.
A csempészett, zárjegy nélküli ital állítólag egy ismert gyomorkeserű volt, mérgező metil-alkohollal keverve.
Ötvös Katalin (18), aki szintén ivott az életveszélyes kotyvalékból, három gyermeket nevel. A szeszt 20 éves párja születésnapi buliján bontották fel vasárnap este. A Hajdú-Bihar megyei település környékéről összesen 17 embert szállítottak kórházba mérgezés gyanújával.
– A lányomat egy lélegeztetőgép tartja életben, de lehet, hogy hamarosan lekapcsolják róla – kesergett Ötvös Zoltánné, Katalin édesanyja.
– Az unokáink, Jázmin, Sándor és a 9 hónapos Krisztofer még semmiről sem tudnak. Hogy mondjuk el nekik, hogy anyu többé már nem jön haza? Az apjuk is kórházban fekszik – sírta el magát az asszony, akinek 16 éves fiát is elvitték a mentők.
Zoom
– Az italból vasárnap fogyasztottak, másnap még mindig hánytak, szédültek, és homályosan láttak. Azt hittük, másnaposak, de egyre súlyosabb lett az állapotuk. Azonnal hívtam a mentőket – emlékezett vissza Ötvösné. Az egyik szomszédos házba is került a mérgezett italból, onnan öten kerültek kórházba, köztük egy 3 éves kislány, aki nagymamája szerint "megnyalta az üveg száját".
Ketten maradandó agykárosodást szenvedtek
– A metil-alkohol szerve­zetben történő lebontása során hangyasav és formaldehid keletkezik, ami vakságot okozhat, ugyanis tönkreteszi a re­tinális sejteket – magyarázta dr. Funk Sándor addiktológus. – Ezen­felül súlyosan károsítja a májat, és erős idegméreg. Ha nem kezelik időben, gyorsan ha­lálhoz vezet. Az ellenanyag a köznapi etil-alkohol, a mérgezett személlyel jó adag pálinkát kell itatni, a metil-alkohol pedig ártalmatlanul kiürül a vesén keresztül – fejtette ki a szakértő. Dr. Funk Sándor szerint a metil-alkohol-mérgezés tünetei részegségre emlékeztetnek. Fogyasztását követően általános rosszullét, gyengeség, hányinger, hányás, szédülés, vérnyomásproblémák, mentális tünetek: zavaros beszéd, nyugtalan, zavart, széteső viselkedés jelentkezik, végül a beteg kómába esik.
Mint kiderült, a mérgezett felnőttek közül ketten maradandó agykárosodást szenvedtek, a hat gyermek állapota kielégítő. Mindenkit intenzíven kezelnek.
Többen hazamehettek
A szerepi mérgező italt fogyasztó betegek közül többen hazamehettek a kórházból, két ember állapota azonban továbbra is válságos – közölte a Debreceni Egyetem csütörtökön.
A tájékoztatás szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáján kezelt öt felnőtt közül kettő állapota súlyos, válságos. Három beteg tünetmentes, őket még megfigyelés alatt tartanák, de saját felelősségükre haza akarnak menni.
A gyermekklinikáról hat ápolt közül hármat szerdán este hazaengedtek. Három gyermeknél kontrollvizsgálatok folynak, ellátásuk, illetve hazamenetelük a vizsgálatok eredményétől függ. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban kezelt betegek szerdán valamennyien hazamehettek – tudatta az intézmény az MTI-vel.
Frissítés: a NAV is eljárást indított
Költségvetési csalás, jövedékkel visszaélés elősegítése, iparjogvédelmi jogok megsértése és rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt tesznek feljelentést a szerepi mérgezés ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei - közölte az MTI-vel a hatóság vám- és jövedéki szóvivője csütörtökön.
Leopold Róbert jelezte: munkatársaik több mint 200 liter, közkedvelt italok üvegeibe töltött, metil-alkoholt tartalmazó alkoholterméket foglaltak le Hajdú-Bihar megyében, ezek az italok “szorosan kapcsolódnak a Szerepen történt mérgezésekhez”.
Tájékoztatása szerint pénzügyőreik a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján jelentek meg egy nagycserei ingatlannál, amelynek átvizsgálásakor magyar zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholterméket, szárított dohányt, alkoholtermék előállítására alkalmas berendezéseket és dohányvágó gépet találtak.
Hangsúlyozta, hogy a mérgező italokat a kereskedelemből visszagyűjtött üvegekben árusították. A házilag színre fújt kupakokra “Duty Free Shop” feliratú papírcímkéket ragasztottak, a hazai gyomorkeserűs üvegből pedig kivették az utántöltést gátló eszközt. Zárjegy egyik terméken sem volt.
Jelezte: a pénzügyőrök a több mint 200 liter, megközelítőleg egymillió forint értékű mérgezett alkoholterméket és a berendezéseket lefoglalták.