Súlyos pszichés bántalmakban szenved az a kolozsvári nő, aki a hét végén halálra ütlegelte a 9 éves kisfiát, ennek ellenére a gyermekvédelmi igazgatóság a gondjaira bízta a gyermekeit. Kolozs Megye Tanácsa kedden közölte: a gyanú szerint az intézmény alkalmazottainak súlyos mulasztásai előzték meg a tragédiát - írja a Maszol.ro.
Zoom
A 36 éves cigányasszony jelenleg előzetes letartóztatásban van (fotó: protv.ro)
A 36 éves nő az élettársával együtt nevelte három fiát: egy 9 éves ikerpárt és 11 éves bátyjukat. A gyermekek korábban állami gondozásban voltak, ám az anyjuk visszakapta őket. Annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság pszichológusa maga állapította meg, hogy a nő súlyos pszichés bántalmakban szenved. Ezeket a részleteket Kolozs Megye Tanácsa tárta fel kedden egy közleményben. E szerint a gyermekvédelmi igazgatóságnál végzett ellenőrzések során előkerült dokumentumok bizonyítják: a gyermekgyilkosságot elkövető nő szellemileg visszamaradott, személyiség- és magatartászavarban szenved, időszakosan inkoherensen és agresszíven viselkedik, öngyilkossági gondolatai vannak.
A diagnózist az igazgatóság egyik pszichológusa állította fel. Szakvéleményezése szerint a nő impulzív, és elismerte, hogy gyakran alkalmazza a testi fenyítést a gyermekeivel szemben. Ennek ellenére ugyanez a pszichológus azt javasolta, hogy az asszony kaphassa vissza a hivatásos nevelőszülőkre bízott három fiát. Kolozs Megye Tanácsa közölte: a gyanú szerint az igazgatóság alkalmazottai „felületesen kezelték” ezt az ügyet, "a gyermekek helyzete helyett papírokat elemeztek". A közlemény emlékeztet: az intézménynél korábban is történtek hasonló mulasztások, amelyek az igazgató leváltásához vezettek 2017-ben. A megyei tanács kivizsgálást rendelt el a fennhatósága alatt működő igazgatóságnál.