A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 24 éves férfi ellen, aki ellopta barátja mobiltelefonját. Ezután kihasználta, hogy a sértett ugyanazt a kódot állította be a netbankjában, mint a neki is korábban megadott képernyőfeloldó kód, és összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára, amelyből félmilliót elköltött.
A vádirat szerint a férfi 2022. augusztus 24-re virradóan a barátaival, köztük egy másik férfival, a sértettel szórakozott egy XI. kerületi lakásban. Az este folyamán több alkalommal elkérte a sértett mobiltelefonját, azzal az ürüggyel, hogy azon zenét hallgathasson. Ezért a telefon zárolását feloldó jelkódot is megkapta barátjától. Amikor egy időre egyedül maradt, elhagyta a lakást és ellopta a telefont. Az elkövető kihasználta, hogy a sértett a jelkóddal egyező netbanki belépő kódot állított be, és a sértett számlájáról több részletben, összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára. Az átutalt összegből a következő napokban több mint 500 000 forint értékben vásárolt az interneten, illetve vett fel készpénzt ATM-automatából. A rendőrök előállították a terheltet, és a számlájáról lefoglalták a fennmaradó összeget, így a kár nagyobb része megtérült.
A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a kár megtérítésére hajlandó, a cselekményt beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és lopás vétségével vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint adjon helyt 500 ezer forint erejéig a sértett kártérítési igényének.
A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a netbanki belépési kódot célszerű máshol nem használt kódként meghatározni, és azt nem hozni illetéktelen személy tudomására, még közvetve sem.