Nyomozást rendeltek el a miskolci "fészekrakó" ügyként kirobbant lakásvásárlási visszaélések ügyében. Egyelőre harminc gyanús esetet találtak – írja mai számában az Észak-Magyarország.

Hónapokkal ezelőtt érkeztek az első bejelentések a miskolci önkormányzathoz az avasi városrészen a támogatott lakásvásárlásokkal kapcsolatban tömegesen tapasztalt visszaélésekről. Az ügy kapcsán Káli Sándor, Miskolc polgármestere az ügyészséghez fordult, kérve, hogy történjen valami az aggasztóvá váló jelenség megszüntetése érdekében. Az önkormányzatnál ugyanis összevetették azoknak a listáját, akik a program keretében támogatáshoz jutottak, azokéval, akik rendszeres szociális segélyben, ellátásban részesültek az utóbbi időszakban. Ők ugyanis nem vehetnének részt a Fészekrakó programban, mivel ehhez állással, jövedelemmel és a vásárláshoz szükséges önrésszel is rendelkezni kell.

Az ügyészég összesen harminc olyan személyt talált, akiket ilyen alapon eleve ki kellett volna zárni a programból. Dr. Martossy György, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészég szóvivője elmondta, hogy a vizsgálat során kiszűrt személyek feltehetően magánokirat-hamisítást és csalást követtek el, mivel más iratokat nyújtottak be a szociális támogatás igénylésekor és mást a lakásvásárláskor. A nyomozás során azt is vizsgálni kell, hogy az állami támogatást is felhasználó pénzintézet eleget tett-e ellenőrzési kötelezettségének, amikor a vásárló papírjait elfogadta. Vagyis megkeresték-e az APEH-ot vagy a munkáltatói igazoláson lévő céget, hogy egyáltalán van-e ilyen adózó és dolgozó náluk. Megfelelően jártak-e el az értékbecslők, és mások, akik az eladás és vétel folyamatában valamilyen módon, akár ügyvédként közreműködtek?

Amennyiben a nyomozás törvénysértést állapít meg és a bíróság ítéletben mondja ki a bűnösséget, a jogosulatlanul felvett összeget vissza kell fizetni. Nemcsak a pénzintézetet, hanem az államot is kár érhette, ha a bank már felhasználta az állami garanciavállalás összegét. A Fészekrakó programban használt lakásnál 12 milliót, újnál pedig akár 15 millió forintot is igénybe vehetett a kedvezményezett. Aki csalt az igénylésnél, kétmilliós összegig három, e fölött pedig öt év börtönre is számíthat a szóvivő szerint. Nem beszélve arról, hogy a lakásvásárlási szerződést semmisnek mondják ki, s minden további nélkül kilakoltathatják a csalással lakáshoz jutottakat.

A Népszabadság egy korábbi, az avasi lakótelepen élők helyzetével foglalkozó cikkéből kiderül: a frissen beköltözöttek gyakran elviselhetetlenné teszik a régebbi lakók életét, nem ritka, hogy 15-20 ember él az átlagosan 50 négyzetméteres panellakásokban. Akik pedig nem bírják elviselni az új szomszédokat, vagy messze áron alul megszabadulva a lakásuktól elmenekülnek az avasról, vagy tűrik a gyakran életveszélyes fenyegetéseket.
(HVG)