A Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtér közismert aprólékos biztonsági ellenőrzéseiről. Amiről azonban most olvasunk, túlszárnyal minden képzeletet A "Szövetség az Emberi Jogokért Izraelben (ACRI)" jelentése szerint a belföldi biztonsági szolgálat, a Shin Bet fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze a beutazni vágyók email és Facebook, illetve egyéb közösségi portál levelezését.

"Kérem a Facebook-jelszavát!" Erre a felszólításra kell az Izraelbe beutazni vágyóknak felkészülniük. Eddig elsősorban az USA-ban élő, és onnan hazatérő palesztinoknak kellett ezzel szembesülniük.
Az ACRI 2012 júniusában kért állásfoglalást az izraeli főállamügyésztől a híresztelésekkel kapcsolatban. Jehuda Weinstein a múlt héten megerősítette, csakugyan ez a gyakorlat az Izraelbe történő beutazásnál, de mindez a "terrorelhárítást" szolgálja, és csak "alapos gyanú" esetében alkalmazzák. Azt azonban nem volt hajlandó részletezni, mit tekintenek ők elegendőnek az alapos gyanú fennállásához. Hangsúlyozta továbbá, hogy az eljárás feltételezi a vizsgált személy közreműködését.
Az ACRI ebben kételkedik. Ha az utas több ezer dollárt adott ki az utazásra, akkor nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondjon a Shin Bet ilyen irányú felszólításának. Nemleges válasz ugyanis a beutazás megtagadásához vezethet.
A fordító megjegyzése: ha valaki csakugyan profi terrorista, óvakodni fog attól, hogy bármilyen nyomot hagyjon az interneten. Nyílt titok ugyanis, hogy a titkosszolgálatoknak szabad hozzáférésük van úgy a levelezőprogramokhoz, mint a közösségi oldalak tartalmához. Tippünk: ha valaki úgy gondolja, hogy ebbe a helyzetbe kerülhet, készítsen magának egy második levélcímet, Facebook-profilt, amelynek adatait aztán nyugodtan böngészhetik a kíváncsiskodók.
Bálint József - www.marcopolo.de nyomán