Nem várt karácsonyi figyelmességgel köszöntötte, majd ajándékkal is kedveskedett az izraeli légierő a karácsonyt ünneplőknek. Előbb ünnepi képeslapon köszöntötte az érintetteket, majd nem sokkal később rakétatámadást indított a karácsonyt feltehetően nem ünneplőkre. Mindenesetre figyelemre méltó: a Libanon légteréből Szíria ellen végrehajtott támadás idejére Izrael berepülési tilalmat rendelt el a Golán-fennsík légterébe, míg az izraeli légiforgalmi társaság utasszállítójának útvonalát megváltoztatva igyekezett elkerülni azt, hogy az esetleges erőteljesebb szíriai válasz következtében találat érje az utasszállítót – írja az almasdarnews.com hírportál.
Zoom
December 25-én, nem sokkal az éjféli szentmisék befejezése után Izrael menetrendszerű légitámadást hajtott végre Nyugat-Szíriában. Az izraeli légierő a szomszédos Libanon légterét megsértő repülőkről indított rakétákkal intézett támadást a nyugat-szíriai Hamá kormányzóságbeli Maszjáf vidékén levő tudományos kutatóközpontok ellen (izraeli verzió szerint: az éppen Izrael megtámadására készülő Hizbulláh és a Szíriában tartózkodó iráni katonák, illetve fegyverraktáraik ellen – H. J.).
Közben a Bejrútban szerkesztett almasdar.news katonapolitikai hírportál tudomására jutott: a Szíria ellen Libanon légteréből végrehajtott izraeli légitámadás idejére az izraeli légiforgalmi irányító központ útvonalának megváltoztatására utasította az El-Al társaság Sanghajból Tel-Avivba tartó LY66/ELY066-os járatát. A Boing B 787-900-as utasszállító az utasításnak megfelelően nem a szokott útvonalán, a szíriai és a libanoni partokhoz közeli tenger felett, hanem azt nagy ívben, nyugati irányban kikerülve, Ciprus légterét is érintve közelítette meg Izraelt. Izrael ugyanis attól tartott, hogy a megtámadott Szíria keményebb választ ad az izraeli agresszióra, amelynek során az utasszállítót is találat érheti.
Zoom
A fentebb említett légitámadás előtt néhány órával, pontosan december 24-én 19 órakor Twitter-oldalára az izraeli légierő kitett egy szívet melengető karácsonyi üdvözlőlapot: egy harci repülőgép csillagos égen vontatja a három szarvas után fogott szánkót, rajta a karácsonyfákat vivő Mikulással. A kép fölött, a Mikulás profilképe mellett (végül is a Kisjézus képét a zsidók nem tehették ki) angolul ez olvasható: „Kapaszkodj erősen, Mikulás!” Majd lejjebb: „Az Izraeli Légierő boldog karácsonyt kíván mindazoknak, akik ünneplik azt az egész világon!”
Zoom
Alig néhány órával később az izraeli légierő rakétatámadást intézett nyugat-szíriai célpontok ellen.
H. J. –Kuruc.info