Guido Westerwelle mostani látogatásának középpontjában a Kína és Németország közti stratégiai partnerség kiépítése áll majd.
A két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 40. évfordulójáról is megemlékeznek Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtökön kezdődött háromnapos kínai látogatása során. Kína rendkívül fontos európai partnerének tartja Németországot, és a kapcsolatok szorosabbra fűzésére irányuló törekvések kölcsönösek: Angela Merkel német kancellár például csak az idén már kétszer is ellátogatott az ázsiai országba.
Guido Westerwelle mostani látogatásának középpontjában a német külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Kína és Németország közti stratégiai partnerség kiépítése áll majd. Westerwelle találkozik Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel, valamint Li Ko-csiang miniszterelnök-helyettessel, aki minden valószínűség szerint a Kínai Kommunista Párt novemberben esedékes 18. pártkongresszusa után Ven Csia-paót váltja majd a miniszterelnöki székben.
A napirenden lévő témák sorában a szíriai konfliktus, a japán-kínai szigetvita, valamint az iráni és észak-koreai atomprogram megvitatása is szerepel. Hung Lej kínai külügyi szóvivő a látogatást megelőző szerdai tájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a szorosabb német-kínai kapcsolatok mindkét ország alapvető érdekében állnak. "Kína hajlandó Németországgal együttműködni a politikai bizalom elmélyítése és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok magasabb szintekre emelése érdekében" - hangoztatta Hung.
(MTI)