Újabb nyolcszáz ciszjordániai "telepeslakás" felépítéséhez adtak engedélyt Izraelben – írta a Háárec című izraeli újság hétfőn.
A kivitelezés előtti hivatalos eljárások különböző szintjein adtak ki engedélyeket, két helyen - 256, illetve 30 lakáshoz - már az utolsó fázisban, amelyben a védelmi miniszter jóváhagyása szükséges. A döntések között egy olyan telepesfalu létét is engedélyezték, amely eddig illegálisnak számított.
A Jeruzsálemtől nyugatra lévő Givát Zeév telepesvárosban 409 új otthonról döntöttek, és a Jordán völgyében is engedélyeztek 94 lakást egy olyan helyen, ahol eddig csak ideiglenes lakások, vagyis lakókocsik voltak.
A megszállók Nokdim telepesfaluban utólagosan legalizáltak 12, már felépített házat. Itt két házhoz palesztin magántulajdonban lévő földeken vezet az út, ezek csak akkor kaphatnak engedélyt, ha sikerül megszerezni a szolgalmi jogot.
Körülbelül két héttel ezelőtt húszezer lakás felépítésére vonatkozó pályázatot hirdetett meg a lakásügyi minisztérium az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, amelyekből 1200 otthont a Jeruzsálemet Maale Adumimmal összekötő, úgynevezett E1-es zónába terveztek.
Ezeket a pályázatokat Benjámin Netanjahu miniszterelnök leállíttatta, hogy ezáltal minél több országot maga mellé állítson az iráni nukleáris programról kötendő megállapodással szemben, de a megállapodást Jeruzsálem tiltakozása ellenére vasárnap Genfben aláírták.
(MTI nyomán)