A baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet újabb lépést tett teljes lefegyverzése felé, közölte ugyanis, hogy felszámolta a "fegyveres harc struktúráit" azzal a céllal, hogy a fegyveres szembenállás korát felváltsa a demokratikus szembenállásé.
A Baszkföld Spanyolországtól való függetlenedéséért küzdő szervezet a Gara című baszk újsághoz juttatta el az erről szóló döntését ismertető közleményt, amelyből a lap szombat éjjel ismertetett részleteket. A szöveg teljes egészében vasárnap válik ismertté.
Az ETA rámutatott, hogy belekezdett az "átalakulás mélyreható folyamatába", amelynek elemei közül kiemelte, hogy felszámolta a fegyveres harc gyakorlatából származó logisztikai és operatív struktúráit.
A július 15-i keltezésű szövegben a szervezet átalakulásának "első pilléreként" utalt arra, hogy tavaly márciusban jelképesen lefegyverezte magát. A "második pillérként" az ETA szerkezetének "adekváttá" tételét említette a közlemény, amely utal arra, hogy a fegyveres harc gyakorlatából származó struktúrák felszámolása már be is fejeződött.
A Gara szerint az ETA most a fegyverletétel befejezését célzó "technikai-logisztikai" szervezetet épít.
A szeparatista csoport biztosított afelől, hogy erősíteni fogja politikai szárnyának szervezetét, csakúgy mint azokét, amelyeknek célja a felek közötti párbeszéd elősegítése, hogy haladást érjenek el a békefolyamatban.
Spanyol belügyminisztériumi források az ETA közleményéről az EFE hírüngyökségnek azt mondták, hogy abban nincs semmi új, és nyomatékosították, hogy csak a szervezet feltétel nélküli feloszlására és valamennyi "bűnös struktúrájának felszámolására" várnak. "Semmilyen más közlemény nem ér említést" - tették hozzá.
Az ETA 1959-ben alakult a Franco-diktatúrával szembehelyezkedő ellenállási mozgalomként. A csoport azonban a demokrácia 1975-ös helyreállítása után is folytatta a spanyol állam elleni harcot egy független Baszkföldért. Az ETA szeparatista harca 856 halálos áldozatot követelt.
(MTI)